futura privatització
Goirigolzarri nega haver negociat fusionar Bankia amb cap altre banc
El banquer titlla de "llegenda urbana" que el ministre Escolano el vulgui unir a BBVA
L'executiu creu que l'Estat podrà vendre nous paquets els pròxims mesos
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va afirmar ahir que «mai» s’ha assegut amb «cap col·lega nacional o estranger a negociar una fusió» de l’entitat que presideix des del 2012. El banquer va voler així sortir al pas de forma contundent dels rumors que apunten a una possible operació amb BBVA, Caixa Bank o Sabadell: «Ni els he volgut ni m’han cridat (a una d’aquestes trobades)».
En una reunió amb periodistes prèvia a la junta d’accionistes del seu banc a València, l’alt executiu va qualificar de «llegenda urbana» les informacions que sostenen que Román Escolano, nou ministre d’Economia i antic subordinat seu al BBVA, estaria interessat en una unió entre Bankia i el grup presidit per Francisco González. «Mai he rebut cap indicació de l’actual o l’anterior ministre», va asseverar.
Goirigolzarri va admetre que el seu banc «és avui la millor opció» de compra per a qualsevol altra gran entitat espanyola i va reconèixer que «quan un està al mercat, mai sap què pot passar a mitjà i llarg termini». Però deixant clar la seva aposta: el recentment presentat pla estratègic de Bankia 2018-2020, va recordar, passa per seguir en solitari. Una opció que va negar que impliqui la devolució de menys ajudes públiques que una fusió, abans de destacar que ja ha reintegrat uns 2.500 milions d’euros, més que cap altra institució rescatada.
El banquer també es va mostrar poc entusiasmat amb la possibilitat que el Govern torni a endarrerir el termini màxim per privatitzar Bankia més enllà del final del 2019, com va deixar obert recentment el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). El seu «escenari central», va sostenir, segueix sent que aquesta sigui la data límit i que l’Estat vengui de forma «més accelerada» que fins ara i amb paquets accionarials «més amplis» que els dos del 7% col·locats el 2014 i el 2017.
Els executius del banc van comunicar als inversors fa setmanes que consideraven possible que l’Executiu vengués un paquet del 20% mitjançant una col·locació accelerada aquest any, però una caiguda en borsa del banc més gran que la de la competència des d’aleshores ho ha complicat. Goirigolzarri va atribuir aquest pitjor comportament comparatiu a «qüestions tècniques» i va recordar que l’entitat cotitza encara amb una prima més gran respecte al seu valor comptable que altres bancs. A més, es va mostrar comprensiu amb el fet que l’Estat esperi un moment millor per vendre, però al mateix temps es va declarar segur que l’acció pujarà i que hi haurà noves finestres per col·locar paquets accionarials «en els pròxims mesos».
Notícies relacionades
El banquer, per altra part, també va voler sortir al pas de les recents acusacions del seu antecessor, Rodrigo Rato, que va assegurar que el Govern va injectar massa ajudes a Bankia. Així, va apuntar que quan va arribar al càrrec, el Banc d’Espanya li va demanar un pla de recapitalització de l’entitat i que el seu equip va calcular unes necessitats de 19.000 milions. Però va recordar que el Govern va demanar el rescat europeu i que van ser uns tercers independents els que van elevar el càlcul fins als 22.424 milions. «Buscar algun tipus de biaix té poc sentit», va abundar en l’assumpte el conseller delegat, José Sevilla.
Goirigolzarri, així mateix, va negar que els problemes de CaixaBank i Sabadell pel desafiament independentista d’octubre afavorissin el seu banc: «El que és dolent per a Catalunya i Espanya és dolent per a Bankia». A més, va assegurar que la situació del negoci a la comunitat ja està normalitzada. No obstant, va reclamar una solució ràpida a la situació que es produeixi dins de la llei.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista