Seu social i fiscal

El Banc Sabadell no es planteja retornar la seu a Catalunya

L'entitat assegura que el banc ha recuperat la plena normalitat després del trasllat a Alacant

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

«Hem tornat a la normalitat després de la incertesa que es va produir a Catalunya com a conseqüència del procés independentista i el trasllat de la seu. I el banc n’ha sortit enfortit». Josep Oliu, president del Banc Sabadell, va voler resumir que el cost econòmic i social d’aquella decisió ja s’ha superat. I ho va fer just un dia abans de la primera junta d’accionistes que el banc d’origen vallesà fundat el 1881 celebra a Alacant  –on va traslladar la seva seu social l’octubre passat– . Els efectes s’han superat. I és més, la decisió no té marxa enrere: «No tenim cap pla de contingència per al retorn», va comentar Oliu, en contra del que va passar el 2015: «Llavors vam pensar que podia passar el que va passar. El banc va adoptar els estatuts per a la sortida i en 24 hores es va poder  fer la inscripció en el registre quan va ser necessari», va asseverar el president del banc.

Però parlar de normalitat per al Sabadell és relatiu. Quan la situació política es va radicalitzar com a conseqüència del procés es va produir una important sortida de dipòsits de l’entitat i duplicat de comptes –els denominats comptes mirall– en altres comunitats autònomes pròximes a Catalunya. La majoria d’aquestes comptes, que el conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, ha quantificat en més de 20.000, continuen oberts en aquests moments. Els clients han preferit no tocar-los, malgrat que mantenir-los «no té cap efecte per al banc. I l’entitat no està fent res per tancar-los», segons Guardiola.

Oliu va reconèixer, malgrat tot, que la normalitat tampoc ha arribat a la política catalana. «Està encallada», va comentar. «És necessari que es constitueixi un Govern, que hi hagi un president i que es pugui aixecar el 155», va afegir. «Això és el que volem tots els empresaris: el marc de seguretat institucional i jurídica que hem estat reclamant és absolutament necessari». No obstant, va precisar que aquesta situació té un efecte negatiu sobre l’evolució econòmica de Catalunya i Espanya, però que aquest efecte ha sigut fins ara «limitat».

Guardiola, per la seva part, va valorar el que ha passat en l’economia catalana en el mes d’octubre com un «xoc», tot i que la situació «es va mitigar» al novembre i aquest «xoc» va desaparèixer al desembre a efectes econòmics. De totes maneres, des del banc consideren que poden subsistir determinats elements que poden afectar negativament l’economia a mitjà termini, com l’afectació a la inversió estrangera, la formació de noves empreses o el turisme de qualitat.

Notícies relacionades

Per un altre costat, els directius del Sabadell van anunciar la total integració del TSB britànic en l’operativa del grup a partir de dilluns vinent, quan es produeixi la migració tecnològica. Aquesta decisió va ser aprovada ahir pel consell de l’entitat radicada al Regne Unit i té implicacions econòmiques i comercials per al banc matriu. Per una banda, el cost del canvi tecnològic ha sigut una mica superior a l’esperat. En lloc dels 450 milions previstos, l’import s’eleva als 480 milions. En part com a conseqüència del retard que s’ha produït en aquesta migració. El Sabadell ha ingressat 450 milions per part de Lloyds, que era el que s’havia pactat pel canvi de plataforma tecnològica en el moment de la compra, i així  l’operació genera un dèficit de 30 milions. En qualsevol cas, la integració total implicarà sinergies per al Sabadell de 160 milions d’euros el 2019, tal com va precisar Guardiola. 

L’aspecte d’ordre comercial que implica aquesta integració, és que l’entitat començarà a fer banca per a pimes al Regne Unit i que oferirà crèdits per a les petites empreses, cosa que li permetrà participar en un fons creat pel Govern britànic per finançar les empreses. En aquest sentit, Guardiola va explicar que fins ara TSB era dependent de Lloyd’s, i que d’ara endavant serà independent.