Innovació
La indústria 4.0 crearà més llocs de treball dels que destruirà a Catalunya
El 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser automatitzats
robot
Robots. Internet de les coses. Maquinària autònoma. Connexió 5G. Cadenes automatitzades. Intel·ligència artificial. Big data. La indústria 4.0, o la digitalització de la indústria, al contrari del que pugui semblar, no suposarà una destrucció de llocs de treball neta, sinó que fins i tot se'n crearan. En concret, aquesta revolució suposarà la creació de 13.000 llocs de treball nets a Catalunya l'any 2030.
Aquesta és la principal conclusió de l'estudi L'impacte laboral de la indústria 4.0 a Catalunya, elaborat per l'Observatori de la indústria dins del grup de treball del Pacte Nacional per a la Indústria. Segons aquesta anàlisi, la digitalització comportarà canvis en el conjunt de l'activitat econòmica i fins i tot de la societat. La indústria 4.0 implica que la indústria sigui "més ràpida i flexible, i que a més tingui una caiguda dels costos", segons ha destacat Joan Miquel Hernández, responsable de l'àrea de desenvolupament empresarial de la direcció general d'Indústria. La digitalització comporta l'aplicació de tecnologies com la impressió 3D, internet de les coses, simulació 3D, el núvol, realitat augmentada o la introducció de robots autònoms en la indústria. I tot això contribuirà a més a un increment de la productivitat. "Es calcula per exemple que la productivitat s'incrementarà un 8% a la indústria alemanya gràcies a la indústria 4.0", ha assenyalat.
Analitzant tant els estudis com la literatura, opinions d'experts i les dades disponibles, l'estudi conclou que "el 35% dels llocs de treball de Catalunya tenen una alta probabilitat de ser automatitzats". Segons l'informe, això no vol dir que el 35% dels llocs de treball hagin de ser substituïts per robots, sinó que es poden veure "redefinits". "La formació serà clau en el futur", ha destacat Hernández. "És un missatge d'alerta, que tothom ha de saber que en aquests llocs de treball s'haurà de fer un esforç de reciclatge, de formació", ha afegit.
L'estudi, no obstant, és optimista: el desenvolupament de la digitalització de la indústria comportarà la creació de fins a 13.341 nous llocs de treball nets en l'horitzó del 2030. Aquest increment serà especialment destacable en el sector dels serveis vinculats a la indústria, amb la creació de 29.381 llocs de treball (2% més). Per subsectors, l'estudi destaca la creació de 10.000 llocs de treball en el sector de les tecnologies de la informació, 10.000 en la comptabilitat i consultoria i 3.000 en automoció, equip elèctric, informàtic i fabricació de màquines d'equip.
A l'altra banda, la indústria pròpiament dita pot perdre 12.366 llocs de treball per l'automatització (el 2,9% menys), mentre que la construcció en perdrà 3.671 (-2,2%). Així, el risc de pèrdua "és més elevat en els llocs de treball que desenvolupen tasques repetitives de poca formació i amb salaris baixos". "No obstant, la digitalització també suposarà la creació de noves ocupacions de més qualificació". A l'altra banda, els llocs de treball amb menys probabilitat d'automatització són aquells "en què hi ha interacció humana i on la creativitat té més importància".
Per professions, les que tenen més probabilitat d'automatització són operador de laboratori fotogràfic, operador de telemàrqueting i operador de màquines d'embalatge, embotellament i etiquetatge. A l'altra banda, les que tenen menys possibilitats d'automatització són director i gerent d'hotel (o altres serveis d'allotjament), dietista i nutricionista i metge de família.
Notícies relacionadesSegons ha destacat la directora general d'Indústria, Àngels Chacón, a Catalunya hi ha actualment 365 empreses amb tecnologies vinculades a indústria 4.0, que en conjunt facturen més de 12.00 milions d'euros. "Es necessita formació a tots els nivells per adaptar-se als nous perfils" i "conjugar l'oferta formativa a les demandes de les noves empreses", ha afegit Chacón, que també ha afirmat que l'objectiu és presentar les conclusions de l'estudi també a departaments de la Generalitat com Ensenyament per analitzar quin és l'escenari del futur.
Segons Hernández, el sector de l'automoció a Catalunya és el que més s'ha adaptat ja a la nova indústria 4.0, i que a les pimes és on hi ha més feina per fer. Chacón ha apuntat la necessitat de donar a conèixer a les empreses el context actual, ja que a llarg termini els canvis no només afectaran els treballadors, sinó sobretot les empreses i els seus models de negoci.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista