dades d'eurostat
El creixement de l'eurozona es va desaccelerar en el primer trimestre
El PIB va créixer un 0,4% del PIB, tres dècimes menys que en l'anterior
La taxa d'atur es va mantenir estable el març a l'eurozona en un 8,5%
L'economia de l'eurozona va registrar durant el primer trimestre de l'any una forta frenada amb un creixement del producte interior brut d'un 0,4%, tres dècimes menys que el registrat durant els últims tres mesos de l'any passat, segons les dades difoses aquest dimecres per l'oficina europea d'estadística, Eurostat. La desacceleració també ha fet mitjana en el conjunt de la UE, que va registrar el mateix creixement d'un 0,4% enfront d'un 0,6% del trimestre anterior.
La notícia no ha sorprès. El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ja va apuntar dijous passat després de la reunió mensual del consell de govern que tots els indicadors apunten a «una certa moderació», però el creixement a l'eurozona continuarà sent «sòlid i ampli». El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, haurà de confirmar si les seves expectatives són les mateixes en la presentació de les previsions econòmiques, previstes per a aquest dijous.
L'avanç, que encara no inclou dades per país, també assenyala que el creixement interanual a l'eurozona es va situar entre el gener i el març en un 2,5% i en un 2,4% en el conjunt de la Unió Europea, enfront d'un 2,8 i 2,7%, respectivament, registrats en el trimestre anterior.
L'atur, estable a l'eurozona
Eurostat també ha fet públiques aquest dimecres les dades d'atur del mes de març. Confirma que la taxa es va mantenir estable a l'aurozona en relació amb el mes de febrer, en un 8,5%, la xifra més baixa registrada per l'oficina des del desembre del 2008. En el conjunt de la UE la dada d'atur es va situar en un 7,1%, també la mateixa que el febrer i la més baixa registrada des del setembre del 2008. Aquests percentatges situen el nombre d'aturats a la UE en uns 17,4 milions, 13,8 milions a la zona euro. És a dir, 94.000 persones menys que al febrer en els Vint-i-vuit, 83.000 d'aquestes persones als països de l'euro.
Per països, la radiografia d'Eurostat confirma una vegada més que Espanya continua encapçalant el podi de països amb més atur, amb una taxa d'un 16,1%, només superada per Grècia (20,6% al gener) i seguida a distància per Itàlia (11%). És a dir, molt lluny de la República Txeca (2,2%), Malta (3,3%) i Alemanya (3,4%). Segons la comparativa, la taxa interanual ha caigut a tots els estats membres, menys a Lituània i Estònia. Les caigudes més importants van tenir lloc a Xipre, Grècia, Croàcia i Portugal, on l'atur ha caigut en un any d'un 9,7 a un 7,4%.
L'estadística també mostra que Espanya continua sent el segon país amb la taxa d'atur juvenil més elevada (35%), només superada per Grècia (42,3% al gener) i seguit de prop per Itàlia (31,7%). Tots aquests països amb xifres que dupliquen la taxa de l'eurozona (17,3%) i de la UE (15,6%).
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Tensió veïnal La Mina s’enfronta als Mossos pel desallotjament d’una família
- L’últim error de les Glòries
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Anna Freixas: "La dificultat de la jubilació és donar sentit a la vida cada dia"