A l'abril

La confiança del consumidor puja 1,3 punts i trenca amb tres mesos de retrocessos

L'indicador de confiança es manté, no obstant això, en negatiu, malgrat millorar la valoració de la situació actual i mantenir-se les expectatives

consumidor

consumidor / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La confiança del consumidor va pujar 1,3 punts l'abril en relació amb el mes anterior, fins a situar-se en 99,9 punts, gràcies a la millora de la valoració que fan els ciutadans de la situació actual i al manteniment de les seves expectatives, segons les dades publicades aquest dijous pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Amb el repunt de l'abril, la confiança dels consumidors posa fi a una ratxa de tres mesos consecutius de descensos, que van portar l'indicador al seu nivell més baix des del febrer del 2017. No obstant això, i malgrat que ja voreja els 100 punts, la confiança dels consumidors encadena tres mesos per sota d'aquesta xifra. Per sobre d'aquesta, la percepció dels consumidors es considera positiva, mentre que per sota s'entén com a negativa.

Dels dos indicadors que componen l'índex de la confiança del consumidor, el de situació actual va ser l'únic que va registrar avenços a l'abril, ja que eld'expectatives es va mantenir sense canvis respecte al març, estancat en els 107,2 punts.

Més confiança en la macroeconomia 

Les dades del CIS mostren que els ciutadans espanyols tenen una percepció més bona de l'evolució positiva de la macroeconomia que no pas de l'ocupació o la situació futura de les llars. Això es pot extreure de l'evolució dels diferents indicadors, ja que l'estabilitat de les expectatives dels ciutadans és el resultat d'un augment de 3,3 punts en la valoració sobre l'evolució futura de l'economia i dels descensos de les expectatives sobre l'ocupació (-2,6 punts) i sobre la situació futura de les llars (-0,6 punts).

D'altra banda, l'indicador de situació actual va augmentar 2,6 punts el quart mes de l'any, i es va situar a 92,7 punts, com a conseqüència del comportament positiu dels seus tres components (situació econòmica general, valoració del mercat laboral i situació de les llars). Tot i així, els ciutadans espanyols no mostren una valoració de la situació actual positiva, és a dir, per sobre dels 100 punts, des de l'abril del 2017. 

Notícies relacionades

Així, segons el CIS, la valoració de l'evolució general de l'economia ha avançat 3,3 punts; la del mercat de treball ha millorat 3,2 punts, i la de les llars ha crescut 1,2 punts.

Una valoració pitjor que fa un any

Tanmateix, comparant les dades de l'abril d'aquest any amb les del mateix mes del 2017, l'evolució de la confiança del consumidor baixa 6,8 punts, amb un retrocés en termes absoluts per a la valoració de la situació actual de 7,7 punts i de 5,9 punts en el cas de les expectatives.