conflicte accionarial

El consell d'El Corte Inglés es reuneix dimecres amb Gimeno a la corda fluixa

zentauroepp39823821 gra056  madrid  27 08 2017   fotograf a facilitada por el co170827133551

zentauroepp39823821 gra056 madrid 27 08 2017 fotograf a facilitada por el co170827133551 / Antonio Quilez

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell d’Administració d’El Corte Inglés  es reunirà dimecres per aprovar els comptes de la companyia i amb el seu president, Dimas Gimeno, sabent que, tret d’imprevistos, serà destituït ben aviat després de perdre el suport de la majoria del capital, amb les seves cosines Marta i Cristina Álvarez al capdavant. El màxim òrgan de direcció d’El Corte Inglés  es reunirà amb caràcter ordinari i amb la formulació i aprovació dels comptes de l’exercici del 2017 com a únic punt en l’ordre del dia, a l’espera que Gimeno convoqui el consell extraordinari que han sol·licitat quatre dels deu membres del consell per debatre la seva gestió i destitució.

De teló de fons, les desavinences entre les hereves de l’expresident d’El Corte InglésIsidoro Álvarez, les seves filles Marta i Cristina, i la família de Gimeno, que el seu oncle, mort el setembre del 2014, va preparar perquè es quedés al capdavant de la companyia. Les discrepàncies per l’herència de l’expresident del grup han estat portades als tribunals per la família de Gimeno i se centren entorn d’IASA, societat en la qual Álvarez tenia les seves accions a la companyia (22,18%) i que, després de la seva mort, es va repartir entre les seves filles adoptives (70%) i els seus germans, María, Antonio i Cèsar, i el seu nebot (30%).

Mentre uns acusen les germanes de “buidar” la societat patrimonial, d’altres adverteixen que Gimeno i la seva família, en contra de l’última voluntat d’Isidoro Álvarez, volen segregar IASA perquè la seva participació a la companyia (que rondaria el 7%) no depengui d’elles. La resta dels accionistes de referència del grup són la Fundació Areces (37,39%), Cartera Mancor (7%) i Corporació Ceslar (9%), que va ser expulsada del Consell d’Administració després de manifestar la seva oposició a l’operació amb el xeic Hamad Bin Jasim Bin Jaber Al Zani.

Préstec

El juny del 2015, el xeic va concedir al grup un préstec de 1.000 milions d’euros convertible en accions als tres anys. Pel principal, rebrà el 10% i pels interessos el 2,25% addicional, paquet que podrà cobrar en accions o en metàl·lic. A més, podria arribar a superar el 15 % si la companyia no compleix determinats objectius de negoci.

Encara que la destitució de Gimeno es podria incloure “a última hora” en el consell de dimecres, el previsible és que s’abordi el juny en un consell extraordinari per al qual encara no hi ha data. Segons fonts coneixedores de la situació, quatre consellers han sol·licitat, a través del secretari del consell, que Gimeno convoqui una reunió extraordinària per decidir la seva destitució després de perdre el suport del 70% del capital, decisió que, en tot cas, hauria de ser ratificada posteriorment per la Junta.

Petició

A la petició li donen suport les germanes Álvarez i ha estat efectuada pels actuals consellers delegats de la companyia, Víctor del Pozo i Jesús Nuño de la Rosa, i d’històrics de la companyia, Carlos Echevarría i Florencio Lasaga, que va ser nomenat president de la Fundació Areces després de la mort d’Isidoro Álvarez.

Segons fonts properes a Gimeno, aquest no té inconvenient a convocar l’esmentat consell però no ho farà fins que els sol·licitants ho demanin per escrit, amb els seus noms i firmes, perquè entén que la transcendència de la decisió així ho requereix.

Tampoc no es planteja dimitir ni vendre la seva participació a la companyia perquè defensarà fins al final el seu projecte, que passa per modernitzar les seves estructures i estratègia de negoci, amb una forta aposta pel comerç electrònic.

Estatuts

Notícies relacionades

Segons els estatuts d’El Corte Inglés, que ha tingut accés EFE, el consell podrà ser convocat a petició d’un terç dels seus membres, indicant l’ordre del dia, si, prèvia petició al president, aquest no hauria fet la convocatòria en el termini d’un mes sense causa justificada. “Sense perjudici d’això, quedarà el consell vàlidament constituït sense necessitat de convocatòria, quan es trobin reunits la totalitat dels membres que els constitueixen i acceptin per unanimitat la celebració de la reunió”, afegeix el document

Gimeno va accedir a la presidència després de la mort del seu oncle Isidoro Álvarez el setembre del 2014 i va dirigir la companyia fins a l’octubre del 2015, quan, per unanimitat, el consell li va treure les funcions executives per repartir-les entre Del Pozo i Nuño de la Rosa, dos executius de llarga trajectòria en el grup. Llavors, Gimeno, que va encarregar que s’audités el cap dels serveis de Seguretat del grup, va assumir el càrrec de “president no executiu”, figura que no havia existit a El Corte Inglés i després de l’assumpció de la qual va elevar la seva participació en actes públics.