almenys 50 llocs de treball directes

Siemens inaugura un centre de R+D a Cornellà

Les instal·lacions estan especialitzades en el disseny de 'software' de control i diagnòstic a distància de maquinària

43645970 601

43645970 601 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

Siemens ha inaugurat aquest dijous un nou centre de desenvolupament de software per al sector energètic a Cornellà. A més de les instal·lacions establertes a Califòrnia, Xangai i Berlín, l’equip de Barcelona s’afegirà al disseny d’aplicacions i solucions tecnològiques al núvol per oferir serveis als clients de la divisió industrial, però també a qualsevol empresa amb necessitats tecnològiques avançades. De la mà d’investigadors de la UPC, el centre d’investigació i vendes de Barcelona s’integra al que la companyia ha batejat com Mindsphere Application Center, divisió que ha de contribuir a l’evolució de Siemens de ser un gegant industrial a ser una empresa de serveis tecnològics. Rosa García, presidenta de Siemens Espanya, ha destacat aquest dijous que la multinacional va invertir l’any passat 5.600 milions d’euros en recerca i desenvolupament, fet que va donar ocupació a 24.000 persones en aquest camp i que els va fer ingressar 5.200 milions d’euros en venda de programari, “amb la qual cosa Siemens s’ha col·locat entre les 10 empreses més grans de programari del món”.

Siemens preveu la contractació d’una cinquantena de persones per a aquesta divisió Mindsphere a Cornellà. El director general de la divisió Power&Gas, Olivier Bècle, ha reconegut que l’elecció de l’entorn de Barcelona per instal·lar centres d’investigació respon a l’ampli ecosistema d’empreses dinàmiques i ‘start-ups’, laboratoris d’R+D de primer nivell, clients internacionals i universitats competents. Els desenvolupaments de Siemens han fructificat en sistemes de control digital de maquinària energètica a distància. En la companyia, conceptes fa pocs anys teòrics com ‘big data’, programari al núvol i internet de les coses ja són completament realitat. Els enginyers són capaços de monitorar en temps real la complexa maquinària d’una central hidroelèctrica, gràcies a la gestió de les dades remeses per les màquines. Així, és possible realitzar el manteniment d’una megaturbina situada en una zona remota a distància, mitjançant solucions aplicades dissenyades per Siemens. 

L’estructura de la companyia s’orienta ara a definir sistemes codissenyats amb els clients per a la gestió a distància i serveis de diagnòstic de maquinària. L’internet de les coses s’aplica a maquinària estratègica, amb un estalvi en costos apreciable en el seu manteniment. Com a exemple, la utilització de tècniques de realitat virtual per a la formació d’enginyers permet abaratir els costos de formació i en reparació d’equips. En altres casos, el tractament de dades permet ajustar els períodes de manteniment i fins i tot preveure les avaries. En el cas de turbines capaces de subministrar electricitat a poblacions de 400.000 habitants, la supervisió tècnica avançada que ofereix Siemens es converteix en clau.

Notícies relacionades

Amb la instal·lació de Cornellà, Siemens situa la zona de Barcelona i Espanya com una seu d’innovació internacional. En paraules de Vinod Phili, CEO mundial de la unitat de negoci de serveis de Power and Gas, Mindsphere obre la via a innovacions digitals en anàlisi de dades i aprenentatge automàtic de futur indubtable. 

Siemens Espanya té 3.347 treballadors, repartits en les seves instal·lacions de Cornellà (material ferroviari), Getafe (equips de radiodiagnòstic portàtils), Rubí (material elèctric) o Miñano (motors). L’alcalde de Cornellà, Antoni Balmon, ha celebrat que la multinacional alemanya hagi ratificat el compromís amb la ciutat, on ja té una fàbrica i oficines, a l’instal·lar un centre encarat als reptes futurs del sector, ja que això suposa una garantia de continuïtat per als propers anys.