El risc de pobresa va baixar lleugerament el 2016, però afecta un de cada cinc espanyols
La taxa augmenta 1,8 punts en un any en els majors de 65 anys, fins a situar-se en el 14,8%
A Catalunya, una de cada tres famílies no es pot permetre unes vacances d'una setmana a l'any fora de casa
abertran41676316 barcelona 19 01 2018 reportaje sobre la pobreza energ tica180410142454 /
Un de cada cinc espanyols, el 21,6% de la població, continua en risc de pobresa i viu amb 8.522 euros a l’any. Aquest percentatge, que reflecteix les persones que tenen ingressos excessivament baixos respecte al total de la població, en l’estudi realitzat el 2017 amb dades del 2016 va baixar només un 0,7%, segonsl’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) publicada avui per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El "risc de pobresa", explica Estadística, mesura desigualtat, no pobresa absoluta. Així, mentre els ingressos nets mitjans per persona i llar a Espanya van augmentar el 3,4% i el 3,1%, en un any, la taxa de pobresa també va baixar, comparada a les xifres presentades l’any passat.
A la primavera del 2016, moment en quèl’Institut Nacional d’Estadística (INE) va elaborar, amb dades del 2015 l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV), les xifres mostraven que el 22,3% de la població estava en risc de pobresa i vivia només amb 8.200 euros a l’any, valors que indicaven quin percentatge arribava a final de mes amb "molta dificultat". En el dia d’avui, en l’estudi fet el 2017 amb dades del 2016, la resta de variables continuen sense ser gaire encoratjadores malgrat haver millorat una mica més de tres punts respecte a les estadístiques passades. Així, una de cada tres famílies (34,4%) encara no es poden permetre anar-se’n de vacances fora de casa almenys una setmana a l’any. I en un percentatge semblant, tres de cada deu llars (37,3%), tampoc es poden permetre afrontar despeses imprevistes.
A Catalunya
A Catalunya, la taxa de risc de pobresa se situava en 15,0% i els ingressos mitjans anuals nets per persona van ser de 12.712 euros. Unes dades que van comportar que una de cada tres llars tampoc es poguessin permetre unes vacances fora almenys una setmana a l’any ni tampoc afrontar despeses imprevistes d’última hora.
Per a la resta de comunitats, les taxes de risc de pobresa més elevades han sigut les d’Extremadura (38,8%), Ceuta (32,5%), Andalusia (31,0%), les Canàries (30,5%) i les més baixes a La Rioja i elPaís Basc (9,7%) i Navarra (8,3 %).
Llindar de pobresa
El llindar de risc de pobresa per a les llars d’una persona s’ha establert en 8.522 euros anuals, i en 17.896 per a les compostes per dos adults i dos menors de14 anys.
llindar de risc de pobresa 8.522 euros 17.896
Per edat la situació torna a ser alarmant en el cas delsmajors de 65 anys. Estadística alerta de l’augment de gairebé dues dècimes (1,8 punts) de la taxa de pobresa per a aquesta franja, que se situa en 14,8%. La resta de grups han minvat lleugerament, tot i que el delsmenors de 16 anys, supera en més de 6 punts (28,1%) el del conjunt adult de la població (21,9%). Les estadístiques recullen les sensacions dels últims anys sobre una desigualtat social alimentada per la crisi econòmica: els més rics són més rics i els pobres més pobres.
Indicador europeu
Si s’estableix un càlcul aproximat d’un pagament mensual de lloguer o hipoteca per cada membre, la taxa de pobresa es redueix al 19,7% (ja que a Espanya hi ha molts vivendes en propietat), al 8,9% per als majors de 65 (majoritàriament propietaris de la seva vivenda) i al 28,3% per als menors de 16 anys. No obstant, el percentatge de ciutadans que viu en risc de pobresa va baixar al 26,6% (1,3 punts menys que un any abans) si s’utilitza l’indicador Arope (sigles d’At Risk Of Poverty or social Exclusion) que és el que figura en l’estratègia Europa 2020 de la UE. Aquest indicador, a més del risc de pobresa, té en compte la baixa intensitat d’ocupació i la carència material severa, com no poder menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, no poder tenir cotxe, calefacció o rentadora, o no disposar de 650 euros per a despeses imprevistes, entre altres factors.
Repartiment
En la seva estadística,l’INE ha dividit la població espanyola en cinc grups o "quintils" (cada un conté el 20% dels ciutadans) en funció dels seus ingressos. De les xifres es conclou que el 41,6% de la població amb estudis superiors es troba en el quintil de més ingressos, mentre que el 42,2% dels espanyols aturats es troba a l’esglaó de menors ingressos. Per nacionalitat, el 16,6% dels espanyols està en el grup de menors ingressos, una proporció que s’eleva fins al 36,1% per als estrangers de la UE i al 48,6% per als ciutadans d’altres nacionalitats.
Per mida de la llar, en el quintil més pobre, estan el 36,0% de les llars amb cinc o més membres, mentre que al més ric només hi pertanyen l’11,7% d’aquestes famílies nombroses. La taxa de risc de pobresa també es pot calcular en funció del nivell d’estudis o el tipus de llar, la qual cosa reflecteix més pobresa entre els menys formats i en les famílies amb nens dependents. Així, el 25,1% dels que només tenen un nivell educatiu equivalent a la primera etapa de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) estava en risc de pobresa el 2016. Un percentatge que baixa més d’un 16% entre els que han cursat educació superior.
Pobresa per tipus de llar
Segons el tipus de llar, el 39,6% de les llars formades per un adult amb fills dependents a càrrec està en risc de pobresa. La menor taxa de risc de pobresa la presenten les llars de dos adults sense nens dependents (13,5%). També el 42,2% delsaturats estan en risc de pobresa, igual quel’11,8% delsjubilats. El percentatge de persones per sota el llindar de risc de pobresa és del 18,0% per als espanyols, del 39,2% per als estrangers de la UE i del 52,1% per als que no pertanyen a la UE.
Enquestes INE (Institut Nacional d'Estadística) Renda mínima d'inserció (RMI) Crisi Pobresa Renta bàsica universal
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia