BRETXA DE GÈNERE
Les dones perceben el 67% dels salaris més mal remunerats
Les dones cobren 5.763 euros anuals menys que els homes i la diferència es triplica en la jubilació
La parcialitat de les jornades motivada pel treball de cures s'amaga darrere d'aquesta desigualtat
La bretxa de gènere s’eixampla entre el col·lectiu de treballadors espanyols que perceben els salaris més baixos i els més alts. Mentre les dones ocupen el 67,67% dels salaris per sota del mínim interprofessional, els homes tripliquen les dones en el tram amb valors més elevats (en sous vuit vegades superiors a l’SMI). Així ho reflecteix l’informe ‘Salaris i desigualtat’ presentat avui per la Unió Sindical Obrera (USO), les dades del qual desprenen que la desigualtat en les remuneracions entre sexes suposen que les dones cobrin un salari anual mitjà de 5.793,02 euros inferior al dels homes, és a dir, que les dones percebin el 77,65% del sou dels homes o treballin 82 dies gratis a l’any. Aquestes xifres donen una bretxa salarial d’un 22,34% entre els salaris d’homes i dones. Per al director del gabinet d’estudis del sindicat USO, José Luis Fernández Santillana, això constitueix una “autèntica bretxassa”. “En l’inici de la vida professional la bretxa pràcticament no existeix, pot estar rondant els 2.000 euros a l’any, però a l’hora de la jubilació, la bretxa mitjana es triplica fins als 15.000 euros de diferència”, ha destacat.
Al veure la distribució del guany segons el tipus de jornada, es torna a apreciar com les dones perceben una retribució inferior respecte a l’home, tant en la realització d’una jornada completa com d’una de parcial. Concretament, el guany mitjà de la dona amb jornada a temps complet el 2016 va ser un 12,5% més baix que el que va percebre un home. Aquesta diferència es va escurçar en el cas dels treballadors a temps parcial, jornada per la qual les dones van arribar a percebre el 93,3% del guany de l’home. Si bé aquesta disparitat salarial entre sexes s’aprecia en totes les comunitats autònomes, és a Navarra, Astúries i el País Basc on la bretxa és més acusada.
Notícies relacionadesTambé és significativa la remuneració per hora, en la qual la bretxa de gènere es fa evident. Segons l’estudi, la remuneració per hora en les jornades parcials és de 10,16 euros de mitjana per a les dones i d’11,83 euros per als homes, mentre que en les de temps complet els homes cobren 16,28 euros de mitjana i les dones 14,52. En aquesta diferència juga un paper important la presència femenina als sectors més precaris, com poden ser els serveis. Com a exemple, en el sector hoteler les dones cobren només el 80% del salari d’anual que perceben els homes i, a més, només el 54% dels salaris d’elles assoleixen el mínim interprofessional, segons l’‘Anàlisi econòmica de l’activitat del turisme a Espanya’, publicada aquest mes per CCOO.
La cura i la parcialitat
Quant a les causes, des d’USO han aclarit que la qualificació de les dones no és darrere d’aquests desfasaments salarials entre sexes, ja que el nombre de titulades universitàries sobrepassa el de titulats. Rere aquestes dades, segons argumenten des del sindicat, és subjacent un dels principals motius de la desigualtat: les dones continuen ocupant-se de la cura de fills i gent gran, buscant feines que permetin assumir aquesta càrrega. Són elles la que acaparen la contractació a temps parcial (al voltant del 74%) i les que s’acullen a mesures com la reducció de jornada (95%), segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- El 2025 Pujada de les pensions no contributives en un 9%
- Investigació lingüística Castellanismes al "túnel del terror" contra el català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’