"FISCALITAT DEL SEGLE XXI"

Hisenda crearà nous impostos sobre banca i tecnològiques i pujarà el de societats des del gener

La ministra Montero anuncia una tributació mínima del 15% per a les empreses i descarta apujar l'IRPF

La nova fiscalitat introduirà incentius per a la igualtat de gènere en l'ocupació

ea685ecd-e930-4227-99b1-d2dccc4ac6b3-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous que el seu departament està treballant en nous impostos sobre les empreses tecnològiques, la banca i mediambientals, així com en una reforma de l’impost de societats que permeti una tributació mínima del 15% sobre els beneficis en les empreses.

Els nous impostos que prepara el Govern de Pedro Sánchez per millorar el finançament de les pensions i elevar el sostre de despesa dels Pressupostos del 2019 pretenen entrar en vigor el gener vinent, segons ha anunciat la ministra a la cadena SER. La ministra ha assenyalatPodem com a soci parlamentari preferent per negociar aquestes iniciatives.

Aquestes figures que, en gran part, ja apareixien en el “pressupost alternatiu” que va presentar el PSOE l’abril passat es completaran, segons la ministra, amb incentius fiscals per impulsar la igualtat de gènere en les empreses orientades a afavorir laconciliació familiar i l’accés de les dones a llocs de responsabilitat en les companyies

La ministra ha assegurat que els ingressos derivats d’aquests impostos permetran elevar el sostre de despesa sota la qual es confeccionaran els Pressupostos del 2019, a fi de "recuperar part de la despesa social perduda en la crisi" i estimular el creixement econòmic.

Sense tocar l’IRPF

"No volem apujar els impostos als ciutadans”,ha dit la ministra per descartar canvis en l’impost sobre la renda,l’IRPF.  “Volem buscar nous espais” per introduir nous tributs i construir “una nova fiscalitat del segle XXI”, ha afegit Montero, en al·lusió als reptes que planteja la igualtat de gènere, l’economia col·laborativa, la digitalització, les multinacionals tecnològiques o el medi ambient.

Com que la majoria d’aquestes iniciatives corresponen a impostos de nova creació, la seva posada en marxa requerirànous projectes de llei (la llei de pressupostos no permet crear figures tributàries), que, segons la ministra, “estan tramitant-se”, amb l’objectiu de ser enviats “des de ja” al Congrés dels Diputats. L’objectiu, segons la ministra, és que puguin entrar en vigor en una data “al més pròxima possible a l’1 de gener del 2019”.

El gasoil

La ministra no ha fet al·lusió directa al compromís del PSOE d’apujar la fiscalitat del gasoil per equiparar-la a la de la gasolina. Però sí que ha dit que el propòsit de la nova fiscalitat mediambiental que prepara el Govern no és “recaptatori”, sinó penalitzar les conductes contaminants, cosa que apunta en la direcció d’una pujada de fiscalitat del gasoil.

Taxa a la banca

L’objectiu pretén dotar d’un caràcter finalista per al finançament de les pensions la recaptació que s’obtingui de la nova taxa sobre la banca. La ministra ha reconegut que la nova figura no serà benvinguda per les entitats, però ha advocat per un impost "raonable i progressiu" que permeti més contribució del sector financer al sistema fiscal.

Tributació mínima en societats

Respecte a la tributació mínima de les empreses, Montero s’ha proposat evitar l’"arquitectura de deduccions" que fa que les grans empreses redueixin molt el tipus pel qual tributen, de tal manera que el plantejament del Govern passa per establir un tipus mínim a partir del qual les grans empreses no puguin fer deduccions.

"Hi ha diferents propostes sobre la taula. Ens inclinem per posar un tipus mínim a les grans empreses i que no es puguin aplicar deduccions posteriors, perquè el tipus teòric no s’adequa al real després d’aplicar tota una arquitectura de deduccions," ha explicat. Com a exemple, Montero ha dit que la idea és que amb un tipus mínim del 15%, el tipus real no es quedi en una mitjana del 12% després de l’aplicació de deduccions que fan les grans empreses.

Finançament autonòmic

La ministra d’Hisenda ha reafirmat que aquesta legislatura serà impossible abordar una "reforma integral" del sistema de finançament autonòmic, però, seguint el que va anunciar Pedro Sánchez, ha admès que es podran crear "millores" en els ingressos de les comunitats afavorint el finançament dels serveis socials bàsics de sanitat, educació i dependència.

Notícies relacionades

Pretenem que "sigui més confortable la circulació de les comunitats autònomes pel camí de l’estabilitat" pressupostària i atorgar-los més capacitat per dedicar més recursos l’Estat del benestar. "El debat és com blindar el finançament de determinades competències", ha reiterat.

Pel que fa a la reestructuració del deute de les comunitats, Montero ha apuntat que Hisenda està analitzant els plantejaments del Govern anterior i, a més, la possibilitat que els venciments a curt termini es puguin allargar a mitjà termini. També es pretén abordar l’estudi "de la totalitat del deute", ja que l’interès del Govern és que les comunitats puguin tornar als mercats. De fet, ha dit que és "imminent" l’autorització a algunes comunitats perquè tornin a emetre deute.

Catalunya i els "paquets pressupostaris"

Amb aquesta última afirmació, Montero ha volgut eliminar recels d’altres comunitats respecte a les primeres reunions de Sánchez amb els presidents del País Basc o Catalunya. "És lògic, tothom està alerta per qualsevol reunió que es produeixi perquè els recursos són competitius i tothom espera aconseguir-ne els màxims possibles".