REFORMA DEL RETA

El 70% dels autònoms pagaria més si cotitzés pels seus ingressos reals

Les associacions representants del col·lectiu aproven l'aposta del Govern però discrepen en el model a adoptar

La UPTA proposa que els treballadors per compte propi que guanyen més de 40.000 euros anuals en paguin 1.840 de mensuals

undefined28813579 taxista180706110252

undefined28813579 taxista180706110252

3
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

El Govern de Pedro Sánchez ha recuperat el debat sobre si els autònoms han de continuar triant la base de cotització o si han de passar a cotitzar en funció dels seus ingressos reals amb una possible reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Després que la ministra d’Ocupació, Magdalena Valerio, atengués aquesta setmana una de les reivindicacions històriques del col·lectiu, les principals associacions d’autònoms no es posen d’acord respecte al model que caldria adoptar.

Un sistema de cotització per ingressos reals portaria a un augment de la recaptació de la Seguretat Social, una alça a les pensions de jubilació dels autònoms i el final de la sobrecotització, però afrontar la reforma s’entreveu complicat per la diversa tipologia de professionals, els ingressos canviants que perceben i la dificultat d’alguns d’ells de determinar exactament el que guanyen. Tant és així, que el president de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha alertat que “el 70% dels autònoms pagaria més que ara” cotitzant pels seus ingressos reals, ja que el 86% dels 3,2 milions de professionals per compte propi a Espanya cotitzen al mínim legal. Els més beneficiats serien els autònoms els ingressos reals dels quals són inferiors a la base de cotització de 932 euros, ja que veurien reduïdes les seves quotes mensuals.

Mantenir la voluntarietat

El model que suggereix l’ATA consisteix que els autònoms continuïn triant de forma voluntària la seva base de cotització i, per tant, la seva quota mensual. Aquestes quantitats podrien modular-se després, anual o trimestralment, en funció dels ingressos canviants que percebés l’autònom. “La voluntarietat no s’ha de perdre i calcular una cotització partint del que va guanyar l’autònom fa un any és desproporcionat”, indica Lorenzo Amor. 

El nou model portaria a una alça a les pensions de jubilació dels autònoms

Però aquesta recepta no està exempta de problemes, atesa l’“heterogeneïtat” dels perfils autònoms i la “complexitat” del sistema. L’ATA al·ludeix, precisament, a la dificultat de fixar els ingressos reals a la pràctica del milió d’autònoms societaris, els 700.000 que no obtenen retribucions regulars, els 400.000 autònoms que tributen per mòduls o els prop de 250.000 treballadors per compte propi contractats per un familiar. 

LaUPTA, al contrari, proposa un sistema basat en tres trams de cotització que permetin als autònoms que menys guanyen pagar menys i augmentar la càrrega dels que més facturen. Aquesta mesura afectaria de forma més intensa el 30% dels autònoms espanyols els ingressos reals dels quals sobrepassen els 40.000 euros anuals nets, ja que haurien de suportar una base mínima de cotització de 1.840 euros al mes, el doble de la mínima actual. Aquesta mesura, segons argumenta el secretari general d’UPTA, Eduardo Abad, hauria d’anar acompanyada d’un incentiu fiscal que reconegués l’“esforç” que fan aquests treballadors amb les seves aportacions a la Seguretat Social. 

Injecció a la Seguretat Social

Notícies relacionades

Segons el model esmentat, els autònoms que estiguessin per sota del salari mínim estarien subjectes a una bonificació de la tarifa de 50 euros mensuals que aniria escalant amb els anys i el subgrup comprès entre els dos extrems continuaria triant la seva cotització entre la forquilla dels 932 i els 3.550 euros. Encara que la UPTA estima que aquesta reforma del RETA permetria obtenir una recaptació addicional de 4.000 milions d’euros en la Seguretat Social, l’ATA es mostra contrària a aquesta proposta, ja que “castigaria un ampli grup d’autònoms”.

Encara amb tot, lasubcomissió del Congrés dels Diputats constituïda l’any passat per estudiar una reforma del RETA ja està en això i el ministeri d’Ocupació, amb el seu anunci, mostra la seva disposició a avançar en el procés. La UPTA assegura que els grups parlamentaris s’han compromès que l’informe de la subcomissió, que haurà de presentar-se aquest any, es tramiti com a proposició de llei.