FISCALITAT

La CEOE alerta que apujar impostos a les empreses tindrà "conseqüències molt negatives"

El president, Juan Rosell, avisa que una pressió fiscal més gran llastaria la competitivitat, la inversió i l'ocupació

La patronal assegura que les companyies espanyoles suporten una càrrega tributària amb un tipus real del 46,9%, sis punts més que la mitjana europea

undefined42592848 juan rosell180717095109

undefined42592848 juan rosell180717095109 / ANGEL DIAZ

1
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

Els empresaris no oculten la seva preocupació davant dels anuncis del Govern de Pedro Sánchezd’apujar els impostos els impostos. El president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Juan Rosell, ha alertat aquest dimarts que una pressió fiscal més gran “tindria conseqüències molt negatives”,ja que llastaria la competitivitat del teixit empresarial espanyol, reduiria les inversions i podria afectar els salaris. 

Amb les dades del Banc d’Espanya, recollides a l’informe ‘Tributació empresarial’ presentat aquest dimarts, la CEOE ha assegurat que les empreses espanyoles suporten una càrrega tributària amb un tipus real del 46,9% sobre els beneficis, davant el 40,9% de la mitjana dels països de la Unió Europea (UE). És a dir, incloent-hi l’efecte de tots els impostos que incideixen sobre les societats, la pressió fiscal empresarial d’Espanya se situa sis punts percentuals per sobre de la mitjana de la UE. “Les empreses espanyoles paguen en la mitjana d’Europa, fins i tot una mica més”, ha explicat Rosell, que ha detallat que d’aquesta xifra el 35,6% correspon a cotitzacions socials i el 10,6% a l’impost de societats. “Si la nostra pressió fiscal fos tan baixa com es diu, totes les grans empreses vindrien aquí”, ha subratllat. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, el dirigent empresarial ha recordat que les empreses, a part de l’impost de societats, també n’assumeixen d’altres, com les cotitzacions socials, l’IVA i l’IAE, entre d’altres. Segons aquest informe, els ingressos públics que aporten les companyies a Espanya representen un 30,4% del total, quan la mitjana de l’Eurozona és d’un 26,2%. 

A l’espera que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, concreti el paquet que prepara per elevar la recaptació tributària –en el qual sonen nous impostos sobre les empreses tecnològiques, la banca i mediambientals, i una reforma de l’impost de societats que permeti una tributació mínima del 15% sobre els beneficis de les empreses– Rosell ha apuntat que les 15.000 empreses espanyoles amb una facturació de més de 10 milions “aporten el 83% de la recaptació”.