DIÀLEG SOCIAL

Valerio crea amb els agents socials una taula contra l'economia submergida

El Consell de Ministres d'aquest divendres aprovarà un Pla Director per un Treball Decent

undefined44449960 agentes sociales180726152114

undefined44449960 agentes sociales180726152114 / Rodrigo Jimenez

4
Es llegeix en minuts
Agencias

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha acordat aquest dijous amb els interlocutors socials la creació d’una taula de lluita contra l’economia submergida per aturar el frau fiscal i a la Seguretat Social, així com la formació d’un grup de treball per redactar un nou estatut dels treballadors.

Després de mantenir la primera reunió de diàleg social amb els representants de patronal i sindicats, la ministra ha fet seva la petició que li han traslladat els interlocutors socials per lluitar contra l’economia submergida, matèria que requerirà la participació dels ministeris d’Economia i d’Hisenda. A aquesta reunió, que ha suposat "el tret de sortida al diàleg social" amb el nou Govern socialista, hi han assistit els presidents de la CEOE i de Cepyme, Juan Rosell i Antonio Garamendi, i els secretaris generalsde la UGT  i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo.

En elIV Acord per a l’Ocupació i Negociació Col·lectiva, que van assolir fa un mes, patronal i sindicats proposaven al Govern intensificar la lluita contra l’economia submergida, ha dit la ministra, que ha recordat que el frau a Hisenda "és un frau a tots els espanyols".

La ministra ha explicat que, per començar, aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà un Pla Director per un Treball Decent, que parteix de la lluita contra l’ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social. "Creiem que aquelles empreses que compleixen tenen dret a exigir que les que no compleixen ho facin", ha dit Valerio, per la qual cosa el Govern "serà vigilant", sobretot perquè "els recursos són els que són, però les necessitats són moltes".

A més d’aquesta espai de diàleg, Treball i els agents socials han acordat la creació de quatre taules de negociació més, enfocades a l’ocupació i a les relacions laborals, a la formació i la qualificació professional, a la Seguretat Social i a la igualtat, en les quals, a més, hi haurà altres departaments ministerials amb competències sobre aquestes matèries.

Quant a la taula d’ocupació i relacions laborals, la ministra ha explicat que es dividirà en un grup de treball relatiu a les relacions laborals, un altre per a la qualitat de l’ocupació, un altre de prevenció de riscos laborals i un altre sobre polítiques actives d’ocupació i sistemes de protecció pels aturats. En aquest últim grup, ha dit Valerio, s’agruparan tot el conjunt de mesures del sistema de protecció, i es farà una revisió de tots els subsidis existents, inclòs l’extraordinari que va introduir el PP en els Pressupostos "de manera unilateral i que ara cal posar en marxa". Així mateix, en el grup de treball de prevenció de riscos laborals s’hi inclourà la gestió de les mútues i l’absentisme, assumpte per al qual han acordat la creació d’un observatori per elaborar un informe sobre l’absentisme en el termini de sis mesos.

Govern i agents socials han acordat també la creació d’un grup de treball que s’encarregarà de redactar un nou estatut dels treballadors, que serà paritari i en el qual hi haurà les organitzacions socials. A curt termini i "tenint en compte l’aritmètica parlamentària actual", el Govern es marca com a objectiu reformar els aspectes més negatius de la reforma laboral del PP, cosa per a la qual compten amb "bastant consens social i polític".

Modificació de l’article 42

Es tracta de la modificació de l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors relatiu a la subcontractació, permetre la ultraactivitat dels convenis col·lectius, donar prevalença al conveni sectorial davant el d’empresa o crear un registre horari, ha detallat la ministra.

Des de CCOO, el seu secretari general ha considerat que el Pla Director pel Treball Decent "està ben escrit, amb línies d’actuació ben lligades, però la dotació de recursos és determinant", mentre ha apostat per posar en marxa un pla de xoc contra l’economia submergida.

Notícies relacionades

Per al secretari generald’UGT, Pepe Álvarez, la creació del grup de treball contra l’economia submergida pot ser efectiu també per augmentar la recaptació a la Seguretat Social, acabar amb el frau en la contractació i millorar la recaptació fiscal. No obstant, hi veu falta de mitjans físics i econòmics en la posada en marxa del Pla Director pel Treball Decent, per la qual cosa "el temps d’espera seria tan alt que no es convertiria en un autèntic pla de xoc".

Des de la patronal, el president de la CEOE ha posat èmfasi també en la taula d’economia submergida, que és "un problema important i que convé aturar per rebaixar uns quants punts del PIB, la qual cosa suposaria més recaptació, combatre dèficit i l’endeutament." Així mateix, ha ressaltat també la creació de la taula de formació professional "que no ha anat tan bé com hauria hagut d’anar", un fet en la qual ha coincidit amb el president de Cepyme, que ha advocat per abordar el dúmping, que es fan les empreses amb l’economia submergida.