ocupació

Catalunya va registrar 47.300 accidents laborals el primer semestre

CCOO denuncia que es manté la tendència a l'alça malgrat la recuperació per falta de mesures adequades

zentauroepp35448093 accidente laboral170821173431

zentauroepp35448093 accidente laboral170821173431 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

Des que es va iniciar la recuperació econòmica, la xifra absoluta d’accidents laborals i també l’índex d’incidència (nombre d’accidents per cada 100.000 treballadors afiliats a algun sistema de la seguretat Social) s’han mantingut amb tendència a l’alça a Catalunya. L’últimes xifres de l’Observatori del Treball i Model Productiu de Catalunya, corresponents al primer semestre del 2018, situen en 47.291 la xifra d’accidents amb baixa laboral a Catalunya en aquests primers sis mesos del 2018. La dada suposa un increment del 0,53% respecte al mateix període de l’any passat, amb un índex d’incidència pràcticament igual que en les mateixes dates de l’exercici passat. En definitiva, augmenta l’activitat econòmica i laboral i també els beneficis empresarials, però no descendeix ni en xifres absolutes ni en incidència els accidents en el lloc de treball o in itinere.

51 morts en un any

La Generalitat va posar en marxa en anteriors mandats diverses campanyes per frenar el que considerava una xacra social. Però últimament les sindicats denuncien que s’estan relaxant els controls, en part per la falta d’inspectors. Dels 47.291 accidents amb baixa registrats en el primer semestre, 280 van ser greus i es van produir 30 morts. El pitjor mes, igual com va passar el 2017, va ser gener, en què es van registrar nou morts al treball, una més que un any abans, mentre que en la resta de mesos les xifres oscil·len entre dos i sis. En l’acumulat d’un any de juny a juny han mort a Catalunya durant la seva jornada de treball 51 persones.

Per sectors, el que s’emporta la palma en aquesta dramàtica estadística és el de serveis: en el primer semestre va registrar 30.377 accidents laborals, dels que 153 van ser greus i 19 mortals. Li segueixen al darrere la indústria, amb 10.770 en total i 5 mortals; construcció, amb 5.205 i 3 morts; i tanca agricultura, amb 939 en total, però també amb la mateixa xifra de morts que en la construcció, tres. 

Notícies relacionades

El sindicat CCOO va fer públic ahir un comunicat en què advertia que és greu que es mantingui aquesta tendència a l’alça en aquest problema. “Les xifres no conviden a l’optimisme”, adverteix el sindicat, “al contrari”. Per a la central, la clau per reduir la sinistralitat “la qüestió bàsica és si la direcció de les empreses continuarà fent els deures de la prevenció com si fos un cost o una obligació legal, en lloc de situar-lo al cor del sistema productiu i organitzatiu de les empreses amb una visió d’inversió i de qualitat”. En altres paraules, afegeix CCOO, “si la prevenció es convertirà en una qüestió de la qual s’ocuparan de veritat o seguirà sent una motxilla carregada a l’esquena o la vida dels treballadors, com en el cas d’aquells que desgraciadament han mort per treballar”.

CCOO no limita les exigències d’una ocupació més segura a les empreses. Amplia la seva reivindicació a l’Administració, tant a la Generalitat de Catalunya com al Govern central, als quals reclama un increment del nombre d’inspectors, subinspectors i tècnics en prevenció de riscos laborals.