Només l'11,7 % dels empresaris catalans creu que el futur polític passa per la independència
El 36,8% dels empresaris catalans considera que la situació econòmica empitjorarà amb el clima actual d'inestabilitat, mentre que el 35 % creu que continuarà igual
José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya. /
Cessa la por empresarial de la inestabilitat a Catalunya. Aquest dimarts Agbar va anunciar la seva tornada a Catalunya i ara es coneix que la majoria de les empreses catalanes (58,5%) considera que el futur polític d’aquesta comunitat passa per un sistema autonòmic, com l’actual (18,3%) o més federal (39,7%). I només l’11,7 % dels empresaris catalans creu que Catalunya serà independent, segons l’enquesta Clima Empresarial a Catalunya elaborada per Sigmados entre el 17 de maig i el 12 de juny.
No obstant, el 36,8% dels empresaris catalans creu que la situació econòmica empitjorarà si continua el clima actual d’inestabilitat política a Catalunya, mentre que un 35% creu que continuarà igual i un 20,2% pensa que fins i tot millorarà. Per la seva part, en cas d’estabilitzar-se, cosa que creu la majoria, el 58,3% considera que l’economia milloraria davant un 3,1% que creu que empitjoraria. El 31,1% creu que es quedaria com està.
A més, el 30,4% dels empresaris catalans enquestats creu que amb el clima actual també empitjoraria l’ocupació, mentre que un 38,9% considera que continuaria igual i el 22,7% que milloraria. Una situació que en el cas de 55,2% creu que milloraria si el clima es tornés estable de manera permanent.
L’enquesta s’ha realitzat entre 1.226 empresaris, la majoria catalans (826), i analitza l’impacte sobre la situació de les empreses i l’activitat econòmica davant de dos escenaris possibles, el manteniment de la incertesa lligada al procés independentista i l’estabilitat política en el marc constitucional
L’Observatori Economicoempresarial de la Cambra d’Espanya mostra un augment del deteriorament relatiu als indicadors d’aquesta enquesta (75). El mes d’agost, el 73% es van comportar pitjor a Catalunya que a la resta d’Espanya, un deteriorament de 14 punts percentuals respecte al mes d’abril passat, la xifra més alta des de l’inici de la sèrie l’any 2016, fins i tot pitjor que en el moment en què fins ara s’havia registrat més inestabilitat (octubre del 2017).
Per Bonet, la situació política es reflecteix en l’econòmica
Notícies relacionadesEl president de la Cambra d’Espanya i president de Freixenet, José Luis Bonet, ha argumentat que "les dades reflecteixen que la situació política afecta la situació econòmica" durant la roda de premsa de presentació de l’enquesta. "La majoria dels empresaris catalans creuen que el futur de Catalunya està dins del marc constitucional. Només l’11% aposta per la independència", va afegir.
A més, en una entrevista amb la periodista Susanna Griso, Bonet ha lamentat la "pèrdua d’oportunitats" amb una sortida de companyies de la comunitat que ha xifrat en 4.500. "És un veritable desastre. Moltes empreses no tornaran", va afegir. Mentre que sobre la seva companyia, Freixenet va aclarir que "les vendes estan relativament bé, però pitjor del que haurien de ser. És la situació general que hi ha a Catalunya, no hi ha una catàstrofe econòmica, però els empresaris estan perdent oportunitats. La situació milloraria molt si hi hagués l’estabilitat necessària".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia