canvis en l'economia

El Govern xifra en 100.000 milions la facturació de les firmes que van traslladar la seu

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, minimitza els efectes econòmics i ressalta que segueix la capacitat d'atracció d'inversions

Xifra en 2.501 les firmes que van canviar la seva seu social des de l'octubre passat i acusa Rajoy de voler perjudicar Catalunya

GRAF6244. BARCELONA (ESPAÑA), 19/09/2018.- La consellera de Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, presenta el informe Efectos del traslado de sedes sociales en la economía productiva de Cataluña, que analiza la incidencia de la fuga de sedes sociales que vivió Cataluña en el último trimestre del año pasado. EFE/Quique García

GRAF6244. BARCELONA (ESPAÑA), 19/09/2018.- La consellera de Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, presenta el informe Efectos del traslado de sedes sociales en la economía productiva de Cataluña, que analiza la incidencia de la fuga de sedes sociales que vivió Cataluña en el último trimestre del año pasado. EFE/Quique García / Quique García (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern reconeix que la facturació conjunta de les empreses que van traslladar la seva seu entre octubre de l’any passat i el juliol passat ascendeix a uns 100.000 milions d’euros. Així ho va afirmar aquest dimecres la consellera d’Economia i Coneixement, Àngels Chacón, durant una roda de premsa per presentar un estudi sobre els efectes d’aquests trasllats en l’economia productiva. Per valorar la importància d’aquesta xifra, cal recordar que el PIB de les empreses catalanes a preus corrents l’any passat va ser de 234.651 milions d’euros.

Malgrat que no s’han de comparar PIB i facturació, i que el trasllat de seus no va afectar infraestructures industrials, la dada exemplifica la rellevància política que ha tingut aquest èxode dels centres de decisió. En les dades de facturació s’inclou el valor dels béns intermedis, per la qual cosa és molt superior al del PIB, que evita la doble comptabilització. Segons alguns economistes, el PIB pot ser equivalent al 25% de la xifra de vendes global, però aquest percentatge pot variar molt segons les branques d’activitat.

Empreses contra la independència

Chacón va negar globalment la idea que les empreses que van decidir traslladar la seu fora de Catalunya mantinguin una oposició clara contra el projecte polític independentista del Govern, tot i que va reconèixer aquesta possibilitat. Segons el seu punt de vista “no necessàriament” la posició dels responsables d’aquestes empreses es pot ampliar tots els seus accionistes. En aquest sentit havia ressaltat prèviament que el decret de Rajoy que facilitava el trasllat de seus va ser un menyspreu als accionistes al negar-los la capacitat d’elegir si aquest trasllat s’havia de fer. Chacón ha demanat al Govern socialista “la derogació del decret que facilita el trasllat de seus socials” que es va aprovar “amb una marcada intencionalitat política” i que “menyspreava el dret dels accionistes amb una urgència i excepcionalitat que no estaven justificades” i que volia “fomentar la crispació entre territoris i fomentar la por”.

Blindar la política econòmica

La consellera va considerar que després d’entrar en una etapa de certa normalitat és necessari separar la política de l’economia i reivindicar les mesures de suport que la seva conselleria realitza per “incentivar l’economia productiva”. “Volem blindar la política econòmica de l’evolució política”, va dir, després de recordar que després de l’1-O no era possible contrarestar les informacions que van emfatitzar la importància dels trasllats de seu.

Situació normalitzada

La consellera ha ressaltat la nova etapa de normalització de la situació que es mostra en les dades de creació d’empreses: “Continuem atraient inversions estratègiques”, va dir. Va ressaltar, a tall d’exemple, que el nombre d’empreses amb més de 200 treballadors va augmentar el 3,5% el 2017.

Chacón ha informat que 2.501 empreses van canviar la seva seu social fora de Catalunya des de l’octubre passat fins a finals de juliol, la qual cosa correspon al canvi de 3.700 Codis d’Identificació Fiscal (CIF). La consellera ha criticat de nou el decret-llei aprovat a l’octubre pel Govern de Mariano Rajoy, que ha acusat de “voler perjudicar l’economia catalana”, però ha minimitzat l’impacte econòmic a la pràctica d’aquests trasllats en l’economia catalana.

Contra la fugida de la banca, economia productiva

Ha reconegut que en el cas del sector financer serà especialment difícil que tornin els òrgans de decisió a Catalunya i que en qualsevol cas “la prioritat és l’economia productiva”. No hi haurà, no obstant, cap incentiu per a la instal·lació de seus a Catalunya.

Chacón ha ressaltat que aquests 3.700 CIF –número d’identificació tributària utilitzat per a les persones jurídiques a Espanya– corresponen al 0,59% del teixit empresarial català, que ha assenyalat que està format per un total de 618.366 companyies i que el 2017 va registrar un augment de l’1,5% amb 9.385 empreses més amb seu a Catalunya.

Majoria pimes

Notícies relacionades

Sobre el tipus d’empreses que van traslladar la seu, l’estudi del Govern detecta que el 80% de les empreses traslladades són micro o petites empreses, i que el 61% del total van elegir Madrid com a destinació. Catalunya lidera el nombre d’empreses amb seu social a Espanya, amb el 18,5% del total, i el 2017 va ser l’any en què es van registrar més entrades a Catalunya d’empreses procedents de la resta d’Espanya, un total de 660.

La posició de Foment

La principal patronal catalana, Foment del Treball, ha fet una crida aquest dimecres a no minimitzar l’efecte que ha tingut la decisió de grans empreses catalanes de traslladar les seves seus socials a altres parts d’Espanya. El director d’Economia i Estudis de Foment, Salvador Guillermo, ha llançat aquest missatge quan li han preguntat per l’estudi presentat aquest dimecres pel Govern. A falta de poder analitzar l’informe en la seva integritat, Guillermo ha assegurat que no entraria a discutir el percentatge d’empreses sobre el total que ha marxat, però ha afegit: “No se n’ha anat el senyor de la cantonada”, sinó també grans empreses del sector de les assegurances o del sector financer, ha dit per citar alguns exemples, “i això ha de preocupar i ocupar”, ha conclòs.