un 1,9% menys
Espanya acaba l'estiu sense rècord de turistes per primera vegada des del 2010 però n'augmenta la despesa
Un total de 10,2 milions de visitants van fer una despesa total d'11.539 milions d'euros
"Ens enfoquem cap a un model turístic de qualitat més que de quantitat", afirma la secretària d'Estat
turismo /
Espanya va rebre a l’agost 10,2 milions de turistes internacionals, un 1,9% menys que el mateix mes del 2017, cosa que es confirma la tendència de descens dels viatgersen els mesos de més importància per al sector de l’any (al juliol ja van descendir el 4,9%). La caiguda, provocada principalment per la preferència d’altres destinacions per dos dels principals mercats emissors (Regne Unit i Alemanya), va quedar en part compensada per un augment de la despesa dels viatgers, segons dades publicades aquest dimarts per l’INE. O el que és el mateix: a l’estiu van venir menys turistes, però van deixar més diners.
El nombre de turistes internacionals rebuts a l’agost suposa la segona millor dada històrica; no obstant, també implica que l’estiu tanca sense límit de turistes per primera vegada des del 2010. De fet, en els últims 14 anys, Espanya sempre ha augmentat el nombre de turistes el vuitè mes respecte de l’any anterior, amb només tres anys de descensos: 2008. 2009 i aquest 2018.
A l’agost, el Regne Unit va tornar a ser el país emissor principal en turisme a Espanya, amb més de 2,2 milions de turistes, però amb una caiguda del 3,7% respecte de l’any anterior. Després es van situar els francesos, amb 2,1 milions (el 5,1% més), i Alemanya (gairebé 1,3 milions, el 5,8% menys).
Avisos
Ja feia mesos que el ‘lobby’ Exceltur i les agències emissores avisaven que hi hauria un descens d’arribades a l’estiu, derivat precisament dels rècords d’anys anteriors: aquests màxims s’havien aconseguit pel declivi d’altres països competidors en sol, platja i preus com Turquia, Tunísia i Egipte. Aquest any, aquests mercats estan creixent a ritmes de més del 10% (per l’estabilitat política), i competir amb aquests mercats en preu és gairebé impossible, i per això s’avançava que hi hauria una caiguda. L’objectiu ja no era el rècord, sinó aconseguir un turista de més qualitat (mesurat en quant gasta).
Precisament, la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, s’ha agafat a la dada de la despesa per valorar aquestes xifres. Oliver considera molt positiu que "la despesa turística continuï creixent fins i tot en els mercats emissors, com el britànic, que registren aquest any menys dinamisme en el nombre de viatgers després d’un 2017 excepcional". "Ens enfoquem cap a un model turístic de qualitat més que de quantitat, i per això la despesa ha de ser l’indicador amb què hem de mesurar la fortalesa del nostre sector", ha assenyalat en un comunicat.
De fet, malgrat el descens en nombre total de turistes internacionals de l’1,9%, la despesa dels estrangers ha augmentat l’1,8%, fins als 11.539 milions d’euros. Això implica que la despesa mitjana per turista s’ha situat en 1.131 euros, amb un augment anual del 3,7%. D’altra banda, la despesa mitjana diària ha crescut el 10,7%, fins als 139 euros. En el costat negatiu, la durada mitjana dels viatges dels turistes internacionals va ser de 8,1 dies a l’agost, cosa que suposa un descens de 0,6 dies respecte a la mitjana de l’agost del 2017.
Catalunya
Catalunya va ser a l’agost, altre cop, la destinació principal dels turistes internacionals, amb 2,4 milions de visitants, però va registrar un descens del 5% respecte a un any abans. La van seguir les Balears (2,3 milions, el 2% menys) i Andalusia, amb 1,4 milions de turistes i un augment de l’1,1%.
Pel que fa a la despesa, a Catalunya la despesa total va augmentar el 4,7% (2.780 milions), amb una despesa mitjana per turista de 1.140 euros (+10,2%) i una despesa diària de 160 euros (+17,4%).
¿Menys però millors?
Notícies relacionadesEn l’acumulat anual, Espanya supera els 57,3 milions de turistes internacionals rebuts, cosa que suposa el 0,1% menys respecte al mateix període del 2017. Segons aquestes xifres, el país queda lluny de la xifra dels 100 milions de turistes, una meta suggerida pel secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikaixvili. L’any passat es van aconseguir 81,9 milions de turistes, rècord absolut.
A més, del gener a l’agost, la despesa dels turistes internacionals va arribar als 62.230 milions d’euros, amb un increment del 2,8% respecte al mateix període del 2017.
- Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface
- L’últim error de les Glòries
- Catalunya va perdre el 2024 més seus empresarials de les que va guanyar
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Seguretat informàtica Canvis en l’accés a La Meva Salut: Salut activa la doble autentificació
- En expansió Aquests són els motius pels quals la plaga de paparres a Catalunya s’ha triplicat en els últims dos anys
- Majoria parlamentària en precari El Govern central no cedeix a la pressió de Junts i descarta aprovar aquest dimarts la pujada de les pensions
- Baixa laboral La Seguretat Social planteja que els empleats que portin més de 90 dies baixa puguin tornar progressivament a la feina
- Elisenda Alamany La nova direcció d’ERC denuncia «irregularitats» en la investigació interna dels cartells
- Mobilitat Front comú de Catalunya, València i Navarra per accelerar la transició al cotxe elèctric