Turisme
El 2018 arribaran a Espanya 81,2 milions de turistes, un 0,8% menys que el 2017
Serà el primer any des del 2009 que el turisme no creix
La despesa assolirà els 89.440 milions d'euros, un 2,8% més que el 2017
zentauroepp44654006 badalona 13 08 2018 los socorristas que vigilan las playas c180820161228 /
El turisme ha deixat de créixer a Espanya. Per primera vegada des de l’any 2009, Espanya rebrà menys visitants que l’any anterior, tot i que aquesta vegada ho fa després d’un any de rècord en què es van registrar gairebé 82 milions de turistes. L’arribada de turistes estrangers se situarà a finals d’any en 81,2 milions de turistes, un 0,8% menys que el 2017, segons les previsions del Boletín trimestral de Coyuntura Turística (Coyuntur), publicat aquest dimarts per Turespaña.
Aquestes xifres, presentades per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, demostren aquesta tendència a la "normalització" que s’ha anunciat des del sector en els últims mesos, però també evidencien una frenada en el turisme després de nou anys en continu ascens. No obstant, "són unes dades positives tenint en compte que l’any passat va ser un any excepcional perquè veníem d’un any 2016 en què la xifra girava entorn dels 75,3 milions", segons Maroto.
L’any 2009 el descens de turistes va implicar una reducció de la despesa turística; en canvi, aquest any la despesa seguirà el seu creixement fins a assolir els 89.440 milions d’euros en el conjunt de l’any, és a dir, un 2,8% més que el 2017, segons les previsions. En el quart trimestre el volum de despesa serà de 17.539 milions d’euros, un 3,4% més que en els tres últims mesos de l’any anterior. Un increment molt important per al Govern que reflecteix "la qualitat del turisme" a Espanya.
Baixada de turistes i creixement de la despesa, una tendència que es reflecteix en les xifres dels vuit primers mesos del 2018, quan van entrar a Espanya més de 57 milions de turistes, un 0,1% menys que durant els mateixos mesos de l’any anterior, i es va produir un increment del 2,8% de la despesa, fins a assolir els 62.230 milions d’euros.
Catalunya
Notícies relacionadesCom en el conjunt d’Espanya, l’arribada de turistes també ha caigut a Catalunya. Aquesta comunitat va ser la primera destinació principal dels turistes a l’agost, amb el 23,9% del total, seguida de les Illes Balears (22,6%) i d’Andalusia (14,1%); ara bé, les dues primeres van tenir un descens del 5% i del 2%, respectivament, mentre que Andalusia va obtenir un augment de l’1,1%. A més de la normalització dels fluxos, com en la resta d’Espanya, des del Govern apunten a la inestabilitat política a Catalunya i a la massificació del turisme a les Balears com els principals motius d’aquesta caiguda.
“La inestabilitat política és un fet i, per tant, un motiu perquè vinguin menys turistes internacionals”, va advertir Maroto. La ministra va assegurar que en els quatre mesos que fa que està en el Govern ha visitat fins en tres ocasions Catalunya per reunir-se amb el sector. A més, el Govern ha estat reforçant les seves promocions a l’exterior i, en el cas de Catalunya, ha realitzat fins a 196 accions per atreure turistes d’altres països. "A Catalunya hem intensificat la promoció per la inestabilitat política. Les accions les hem realitzat en totes les comunitats i estan basades en la destinació, les platges, les rutes, la gastronomia, etc.", va agregar Maroto.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong