DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA DEL SUPREM

Els bancs descarten efectes retroactius per la resolució d'hipoteques

Caixabank i el Sabadell defensen la praxi bancària i neguen que els clients puguin reclamar per préstecs anteriors

2
Es llegeix en minuts

Els bancs espanyols descarten que la resolució del Tribunal Suprem sobre el pagament d’impostos de les hipoteques tingui efectes retroactius. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha assegurat a València que l’entitat no ha tingut en compte en el seu balanç la possibilitat de retornar als titularsd’hipoteques l’import pagat en el passat en concepte d’impost d’actes jurídics documentats, informa Nacho Herrero. Gortázar entén que la decisió del Suprem que sigui la banca, i no els seus clients, els que paguin aquest impost serà per als futurs préstecs. 

Gortázar assegura que l’únic que ha fet la banca ha sigut aplicar una norma que fa 23 anys que està vigent i que ha sigut confirmada tant pel Suprem com pel Tribunal Constitucional de moment.

A l’espera que el Suprem aclareixi la situació el pròxim 5 de novembre, el primer executiu de CaixaBank ha remarcat que l’entitat respecta "profundament les decisions de la justícia" i que adaptarà la seva pràctica al mercat hipotecari al que decideixi l’alt tribunal. No obstant, Gortázar confia que la resolució no tingui conseqüències econòmiques per a les entitats bancàries, ja que considera que "qui no ha fet res mal fet no ha de ser penalitzat".

CaixaBank no ha sigut l’única a pronunciar-se sobre això. El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaime Guardiola, va afirmar aquest divendres que si la sentència del Tribunal Suprem sobre l’impost d’actes jurídics documentats en les hipoteques es confirma, "el natural és que s’apliqui d’ara endavant" i que no tingui un efecte retroactiu, per "preservar la seguretat jurídica". Preguntat sobre si l’entitat farà alguna mena de provisió per aquesta sentència, Guardiola va assenyalar que "som tan a prop de la resolució del Suprem, que qualsevol mesura que s’hagi de prendre la prendrem amb el coneixement de causa que ens doni el que passi d’aquí uns dies".

Notícies relacionades

El conseller delegat va assenyalar que de moment, el Sabadell ha continuat operant "amb normalitat", amb els mateixos preus i sent el client qui paga l’impost, però va reconèixer que hi ha "més preocupació" i "preguntes" entre els usuaris.

La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, considera que amb la "insòlita" situació creada pel Tribunal Suprem amb la resolució sobre l’impost d’actes jurídics documentats en hipoteques i la seva posterior revisió, hi surt perdent tothom. El seu impacte podria ascendir fins i tot a un 1,10% del valor nominal dels préstecs, conforme als seus càlculs. "Hi perden les altes institucions perquè es posen en qüestió a elles mateixes, hi perden els bancs, amb descensos en les cotitzacions i amb l’animadversió que es genera i hi perden els clients perquè es generen unes expectatives d’ingressos extraordinaris que potser no complim", va dir.