EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

L'economia espanyola va créixer el 0,6% en el tercer trimestre

El PIB interanual es manté en el 2,5%

1992674 59

1992674 59 / SEBASTIAN WIDMANN (AFP)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’economia espanyola acumula ja tres trimestres consecutius creixent a un ritme del 0,6% gràcies a la demanda interna i, en especial, al consum familiar, que va compensar la contracció del sector exterior, segons les dades avançades del PIB publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La variació interanual del PIB va ser del 2,5%, una taxa similar també a la del trimestre anterior i sustentada en la demanda nacional, que va aportar 3 punts, ja que l’exterior va restar 0,5 punts.

L’ocupació, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer el 0,7% en el trimestre, una dècima menys que en els tres mesos anteriors, tot i que en el conjunt dels últims 12 mesos va acumular un avenç del 2,5% (equivalent a 450.000 llocs de treball), gràcies sobretot a la construcció.

La remuneració va avançar el 4,4% interanual, cinc dècimes més que tres mesos abans, gràcies a la pujada del 3,3% en el nombre d’assalariats i de l’1,1% de l’import cobrat.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va afirmar al Congrés dels Diputats que bona part del creixement s’assenta en la recuperació del consum de les llars, que va créixer el 0,6% intertrimestral, cinc dècimes més que entre l’abril i el juny. Aquest creixement estabilitzat ha sigut interpretat per alguns analistes com l’avantsala d’un pròxim alentiment. 

Els motors del creixement

L’economia espanyola té tradicionalment dos motors bàsics de creixement, el consum intern i les exportacions. Una frenada de l’exportació ha de ser compensada amb més consum i un posterior augment de la inversió per tenir un efecte positiu en el creixement del PIB. 

L’avenç del consum familiar i també de les administracions públiques (0,8%, en contraposició a l’0,1% del trimestre anterior) en el tercer trimestre va ajudar a neutralitzar l’alentiment sofert en la inversió, que va passar d’avançar el 3,5% entre l’abril i el juny, a créixer un 1% entre el juliol i el setembre. Dins de la inversió, la destinada a vivendes i construcció es va alentir del 4% en el segon trimestre a l’1,2% en el tercer, i la destinada a maquinària i béns d’equip del 6,5% al 2,2%.

L’avenç del consum privat també va aconseguir compensar la caiguda de les exportacions, que van retrocedir un 1,8% en el tercer trimestre respecte a l’anterior, mentre que entre l’abril i el juny havien avançat un 0,2%. Les importacions també van patir un retrocés, en aquest cas de l’1,2% intertrimestral, en contraposició a la pujada de l’1% dels tres mesos anteriors.

Per sectors, la ramaderia va tenir una caiguda del 2,3% en contraposició a l’avenç del 0,3% dels tres mesos anteriors, i la indústria es va contreure un 0,5%, davant la pujada prèvia del 0,7%. La construcció i els serveis van estirar la resta de l’economia, amb avenços en el tercer trimestre de l’1,4% i el 0,9%, respectivament –entre l’abril i el juny es van registrar pujades de l’1,8% i el 0,5%–. Així, mentre que la construcció també va donar mostres d’un alentiment (quatre dècimes respecte al trimestre anterior), els serveis va ser l’únic sector que va accelerar el seu ritme de creixement en el tercer trimestre, amb un avenç de quatre dècimes.

La patronal

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ha destacat aquest dimecres que l’economia espanyola continua creixent a "ritmes notables" dins del context europeu. No obstant, la patronal adverteix que el patró de creixement és més desequilibrat que el 2017 pel "debilitament" de les exportacions.

L’organització empresarial ha remarcat que l’estancament i fins i tot la caiguda de la productivitat i el repunt dels costos laborals són factors que perjudiquen la competitivitat empresarial, la qual cosa podria "frenar el creixement de l’economia i la creació d’ocupació els pròxims trimestres". 

Analistes

El Consell General d’Economistes (CGE) manté la seva previsió de creixement per a aquest any en el 2,5%, si bé considera que les mesures procícliques preses pel Govern en "plena desacceleració" de l’economia "no ajuden a estimular el creixement", així que rebaixa una dècima la seva previsió de PIB per al 2019, al 2,2%.

"En vista d’aquestes dades i segons els indicadors de confiança que es van publicant, és de preveure una estabilització per a la recta final de l’any", ha explicat a Efe Diana Posada, d’Analistes Financers Internacionals (AFI), que espera un avenç del PIB d’entre el 0,5 i el 0,6% per al quart trimestre i pròxim al 2,5% per a tot l’any.

Notícies relacionades

Aquesta analista apunta que el manteniment del creixement en el 0,6% ha sigut possible gràcies al consum privat, una cosa que ja es veia a venir per indicadors com l’augment de les vendes de cotxes i l’avenç del comerç minorista, però adverteix que l’estalvi està en mínims històrics i que això és "insostenible". A més, "es veuen altres signes d’esgotament" en la demanda interna que, junt amb el fet que la conjuntura internacional "tampoc acompanya, permeten anticipar que "serà difícil de mantenir" aquest ritme de creixement.

Igualment, l’analista sènior de Funcas María Jesús Fernández considera que el ritme del consum privat és "sorprenentment intens" i "difícilment sostenible", per la qual cosa ha assegurat a Efe que en el quart trimestre "sembla molt complicat mantenir el 0,6%" i que "hi ha una molt elevada probabilitat que la nostra previsió del 2,6% per al conjunt de l’any hagi de ser revisada a la baixa".