compareixença al Congrés

El Banc d'Espanya avisa que apujar el salari mínim perjudicarà l'ocupació dels joves i dels més grans

El governador adverteix que lligar les pensions a l'IPC elevarà en tres punts la despesa pública el 2050

De Cos afirma que l'augment de la tensió política a Catalunya no és bona per a l'economia

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009       economia     esta tarde el banco de 180827170753

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009 economia esta tarde el banco de 180827170753 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va advertir aquest dimecres que les pujades delsalari mínim interprofessional (SMI) tenen un impacte "significatiu" en la probabilitat que perdin la seva feina els joves i els més grans amb menor formació, dos col·lectius amb elevades taxes d’atur. “Els seus increments anuals haurien de dissenyar-se tenint en compte la productivitat dels treballadors afectats i el seu grau d’ocupabilitat si es volen evitar efectes no desitjats en forma de pèrdua d’ocupació i augment de la desigualtat", va sostenir De Cos durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats, sense citar directament la pujada a 900 euros pactada pel Govern i Units Podem.

Durant la seva compareixença davant la Comissió d’Economia, l’alt funcionari també va advertir que tornar a lligar les pensions a la inflació elevarà la despesa pública en més de tres punts percentuals l’any 2050. "Garantir la sostenibilitat financera del sistema requerirà, per tant, incorporar mesures addicionals pel costat dels ingressos o de les despeses” per compensar l’efecte, va apuntar després d’haver lloat les reformes del 2011 i el 2013 i d’haver lamentat que els "últims desenvolupaments legislatius" semblin anar en la direcció de "relaxar" algunes de les seves mesures. Per això, va demanar iniciatives que augmentin la "transparència" del sistema, que reforcin la relació entre les contribucions i les prestacions, i, en especial, que mantingui un "mecanisme d’ajustament automàtic" que garanteixi la sostenibilitat de les pensions futures.

El governador, així mateix, va reclamar mesures que redueixin la temporalitat i l’excessiva rotació de contractes en elmercat laboral, més alineació entre les condicions salarials de cada empresa i el seu nivell de productivitat, iniciatives que afavoreixin la conciliació laboral i familiar i fomentin la natalitat, i també "compassar" els fluxos migratoris amb la demanda de perfils professionals. A més, va considerar que els baixos resultats d’algunes empreses demostren un "cert dèficit" del grau de competència empresarial que també s’hauria de corregir.  

Reformes i ajustaments

Hernández de Cos va destacar que l’economia espanyola i la creació d’ocupació s’estan desaccelerant, "en part" pel fre de l’expansió mundial. També va destacar que els riscos per al creixement del país van en augment. En el pla intern, va citar la "fragmentació parlamentària", que genera "incertesa" sobre els "necessaris" processos de reducció del dèficit i del deute i de "noves reformes estructurals". També la situació política de Catalunya, que "continua representant un risc addicional per a l’estabilitat econòmica, especialment en aquesta comunitat". Des del punt de vista del governador, "s’ha de continuar alertant que el que va passar a Catalunya l’octubre del 2017 en termes de tensió política no és bo per a l’economia".

Notícies relacionades

Atesa la suma de tots aquests riscos per al creixement econòmica, De Cos va demanar al Govern que afronti amb "promptitud i determinació" la consolidació fiscal i que intensifiqui i no reverteixi les reformes estructurals.

Així, De Cos va destacar que la reducció del dèficit dels últims anys s’ha degut sobretot a la millora de l’economia i a la menor despesa en interessos del deute, mentre que el dèficit estructural ha continuat sent elevat. No obstant, va advertir que els factors externs que van afavorir l’expansió del PIB i la reducció dels tipus s’estan esgotant. També va remarcar que ha sigut "escassa" la correcció d’altres desequilibris, com ara l’envelliment o les "disfuncions estructurals" del mercat de treball. "Nohauria de desaprofitar-se el moment actual d’expansió econòmica per realitzar les reformes necessàries i guanyar marge de maniobra pressupostari per afrontar futures situacions cícliques adverses", va defensar.