administració de justícia
Més de 18.000 demandes per clàusula terra han entrat als jutjats especials aquest any
El Consell de l'Advocacia reclama que se suspengui el sistema de jutjats únics per ineficaç
Les demandes presentades als quatre jutjats únics a tot Catalunya habilitats expressament per resoldre reclamacions sobre clàusules hipotecàries abusives col·lapsen ja aquests jutjats, que es van posar en marxa el juny del 2017 arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que van deixar sense efecte les clàusules terra. Ens el gener i l’octubre es comptabilitzen 18.000 demandes presentades en aquests jutjats, segons el Consell de l’Advocacia Catalana. Si a Barcelona el jutjat habilitat exclusivament per a la matèria ja ha hagut de suspendre part dels assenyalaments, a Lleida s’està donant cita per a finals del 2019, mentre que a Tarragona i Girona s’està citant a l’acte d’audiència prèvia per entre el març i l’abril del 2019. El percentatge d’assumptes pendents de sentència a finals de juliol del 2018 se situava en un 81,60%, mentre que l’índex de resolució era només d’un 18,40%. Això vol dir que, a Catalunya, tot just dos de cada 10 demandants per clàusules terra han vist resolta la seva reclamació als jutjats.
En vista d’aquestes xifres, el Consell, que representa els 14 col·legis d’advocats de Catalunya, demanarà formalment al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que deixi sense efecte el seu pla sobre els jutjats únics provincials per resoldre les demandes per clàusules terra i altres reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques.
També sol·licitarà el Ministeri de Justícia que informi negativament davant d’una eventual pròrroga d’aquest pla, tenint en compte la seva ineficàcia i els greus perjudicis que està provocant als afectats. El pla centralitza, en el cas de Catalunya, en només quatre jutjats de primera instància –el número 50 de Barcelona, amb un jutge titular i quatre jutges de reforç, el número 8 de Tarragona, el número 6 de Lleida i el número 3 de Girona– els tribunals on s’han de presentar les demandes per clàusules terra, "circumstància que, a més d’ineficaç, obliga molts ciutadans a desplaçar-se a les capitals de cada província per defensar els seus drets", destaca el Consell.
Perjudici per al ciutadà
Notícies relacionades"Tenint en compte que el 99% de les resolucions són favorables al demandant, el fet que es tardi tant a dictar sentència perjudica clarament el ciutadà", destaca el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, que considera que el fet de centralitzar aquests assumptes en només quatre jutjats a tot Catalunya "no fa més que dilatar el temps que es tarda a donar la raó al demandant". Per a Naveira "la provincialització de les clàusules terra no només allunya la justícia del ciutadà, sinó que fa inviable la resolució dels assumptes en la mateixa proporció que resultaria si es repartissin entre tots els jutjats de primera instància de tot el territori, en funció del domicili del demandant". Per aquesta raó, qualifica el pla de "totalment perjudicial per a la ciutadania".
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors