ELS COSTOS HIPOTECARIS
El Govern "vetllarà" perquè la banca no carregui al client l'impost de la hipoteca
La nova autoritat de protecció a clients financers vigilarà les clàusules abusives als contractes
La banca assumirà des d'aquest dissabte el tribut d'actes jurídics i no podrà deduir-ho en el de Societats
rosas45806869 ministra montero cela y abalos en consejo de ministros181108175901 /
El Govern "vetllarà" per evitar que els bancs traslladin indirectament als seus clients el cost de l'impost de les hipoteques que les entitats financeres quedaran obligades a assumir a partir d'aquest dissabte. Així ho va afirmar aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i va dir que l'Executiu estarà vigilant davant possibles "clàusules abusives" als contractes de les hipoteques tendents a traslladar al client el cost de l'impost sobre actes jurídics documentats, després de l'"alarma social i la inseguretat jurídica" que va crear el Tribunal Suprem. A aquesta finalitat contribuirà, a més, la pròxima posada en marxa d'una autoritat de protecció al client financer compromesa pel Govern del PP des de finals de l'any passat.
El Consell de Ministres va aprovar aquest dijous el reial decret llei anunciat el dia anterior pel president del Govern, Pedro Sánchez, que trasllada definitivament a la banca a partir d'ara el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats lligat a la constitució d'un préstec hipotecari. Per a això, el decret promou la modificació de l'article 29 de la llei que regula aquest impost.
A més, el decret modifica l'article 15 de la llei de l'impost de societats per deixar clar que l'entitat financera no podrà deduir-se com a despesa el pagament del tribut sobre actes jurídics documentats.
Suports parlamentaris
Aquesta és la resposta normativa triada pel Govern per concloure la "confusió generada" per la sentència del Suprem del 6 de novembre en la qual l'alt tribunal va assenyalar el client com a subjecte passiu de l'impost després d'haver dit el contrari tres setmanes abans.
"Des del respecte a la separació de poders, lamentem el canvi de criteri del Suprem, per la qual cosa avui li ha tocat parlar al Poder Executiu, que vetlla per l'interès general dels ciutadans i per garantir la seguretat jurídica del mercat hipotecari, que van quedar en dubte en aquestes setmanes," va subratllar la ministra Montero, després d'admetre que la rectificació de l'alt tribunal va provocar una "certa paralització" en la subscripció d'hipoteques.
La titular d'Hisenda va confiar que el reial decret llei rebrà els suports necessaris per a la seva convalidació al Congrés dels Diputats, malgrat la crítiques del PP, que advoca per la supressió definitiva del polèmic impost. "Espero que el PP hi voti a favor i si no, haurà d'explicar si està a favor que siguin els consumidors els que paguen o els bancs", va subratllar Montero.
En vigor des de dissabte
Es preveu que el reial decret llei es publicarà aquest divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), de manera que ja entrarà en vigor el mateix dissabte, segons va explicar la ministra Montero. D'aquesta manera, ja podria afectar possibles contractacions a través de la web, si bé la seva estrena veritable es produirà dilluns, quan les entitats financeres obrin les seves portes amb unes ofertes hipotecàries encarides o no.
Montero va rebutjar el "mantra" dels que repeteixen que no val la pena apujar impostos perquè al final sempre ho acaben pagant els ciutadans. El Govern no creu en l'afirmació que "o paga el ciutadà o paga el ciutadà", va dir la ministra. En lloc d'això, Montero va expressar la seva confiança en "la responsabilitat" de les entitats financeres i en "l'elevada competència" existent en un mercat en el qual les condicions ofertes són decisives a l'hora que un client decideixi subscriure una hipoteca amb una entitat o una altra.
Autoritat de protecció a clients
Notícies relacionadesLes entitats financeres, per la seva banda, no oculten que buscaran fórmules per traslladar al client un cost que, de mitjana, es pot situar en uns 2.000 euros ja sigui en les comissions o en el tipus d'interès del préstec. Segons l'agència de qualificació de riscos Moody's la banca aplicarà "amb tota probabilitat" al client els costos addicionals per compensar el pagament del gravamen.
Sigui com sigui, la vigilància sobre qualsevol tipus de pràctica abusiva es reforçarà mitjançant la posada en marxa d'una autoritat de protecció a clients financers mitjançant un projecte de llei que es presentarà en les pròximes setmanes. La creació d'aquesta autoritat neix d'un compromís d'una llei de finals del 2017 que s'hauria d'haver materialitzat abans del 3 de juliol passat.La ministra d'Economia, Nadia Calviño, va aclarir aquest dijous que la nova autoritat es posarà en marxa "com més aviat millor" i que assumirà algunes de les funcions actuals del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)
Una autoritat macroprudencial per prevenir bombolles
<span style="font-size: 1.6rem;">El ministeri d'Economia va anunciar aquest dijous la creació de <strong>l'Autoritat Nacional d'Estabilitat Financera</strong> (Anesfi), que estarà integrada per representants del Ministeri d'Economia, el Banc d'Espanya i la CNMV a fi d'aplicar una "supervisió macroprudencial" del sector financer i evitar la formació de bombolles i els seus possibles efectes sobre el creixement econòmic. </span>
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia