Protecció social

Els aturats de 52 anys recuperaran la prestació hi hagi pressupostos o no

La secretària d'Estat d'Ocupació es compromet tirar endavant una reforma que afectarà 250.000 persones

yolanda-valdeolivas

yolanda-valdeolivas

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern implantarà un subsidi d’atur per alsaturats més grans de 52 anys independentment que s’acabin aprovant els nous pressupostos o no. S’hi ha compromès aquest divendres la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, en una trobada amb periodistes a Madrid. Aquesta prestació, segons afirmen des del Ministeri de Treball, beneficiaria114.000  persones, que s’afegirien als 250.000 actuals beneficiaris, i suposaria un cost anual per a les arques públiques de 330 milions d’euros.

La implantació d’aquesta prestació representa, de fet, recuperar la versió anterior de l’actual subsidi d’atur per a aturats de 55 anys. L’anterior executiu del PP va endurir les condicions d’accés i va elevar l’edat, dels 52 anys als 55. Fins ara la reforma d’aquesta prestació estava a cavall de la Mesa de Diàleg Social, on hi participa el Govern amb els sindicats i les patronals, i els despatxos de l’Executiu, com moltes de les reformes anunciades però no concretades pel Govern de Sánchez.

El passat 10 d’octubre, un dia abans de fer-se públic l’acord pressupostari entre el PSOE i Units Podem, patronals i sindicats es van asseure amb representants del Ministeri de Treball per acostar posicions en matèria de reformes laborals. Un dels punts que van encallar aquesta mesa de negociació va ser la recuperació del subsidi per a persones més grans de 52 anys, que va comptar amb l’oposició de les patronals CEOE Cepyme, al considerar que havia d’anar associat a programes de formació i reconversió professional.

Aquest bloqueig en les Meses de Diàleg Social va provocar que el Govern apostés, amb el beneplàcit de CCOO i la UGT, per anar per la via parlamentària. I d’aquí que, atesa l’aritmètica que pot acabar fent impossibles uns nous pressupostos, el ministeri encapçalat per Magdalena Valerio va optar per tramitar la reforma per la via del decret llei.

'Pla b’

Notícies relacionades

Una bestratègia de 'pla b' que contempla altres reformes troncals de l’Executiu de Pedro Sánchez. Una de les més sonades mediàticament, la pujada del salari mínim interprofessional als 900 euros, la va anunciar el mateix president del Govern a partir de l’1 de gener del 2019, "amb o sense pressupostos". Altres, com les pujades de les pensions, la modificació de la legislació per al lloguer o l’augment de l’IRPF a les rendes més altes, també són potencials objectius de la via del decret llei.

La pujada de sou dels funcionaris és una altra qüestió sobre la qual aquest dijous passat CCOO i la UGT van fer públic el compromís del Govern. Una cosa sobre la qual fonts del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública es van limitar a afirmar que "només contemplen l’escenari dels pressupostos".