'cas Volkswagen'

L'Audiència Nacional remet el 'dieselgate' espanyol a Alemanya

El jutge considera, com la fiscalia, que les autoritats judicials del país germànic «es troben en més bona situació» per seguir la instrucció

dieselgate

dieselgate / Fabian Bimmer

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència Nacional ha decidit remetre tot el procediment del ‘dieselgate’ espanyol, que afecta la manipulació d’emissions per part del grup Volkswagen (VW), a les autoritats judicials alemanyes. D’aquesta forma, el jutge que fins ara a instruït el cas avala la petició de la fiscalia que reclamava que s’instrueixi tot el cas al país germànic, tal com va avançar EL PERIÓDICO.

El Jutjat Central d’Instrucció número dos de l’Audiència Nacional conclou que el procediment, “en relació amb el conjunt de persones investigades en el mateix” passa a “les autoritats judicials d’Alemanya, i més en concret, a la Fiscalia de Braunscheig”, a l’estat federal de la Baixa Saxònia, que també va proposar que les investigacions judicials del ‘dieselgate’ repartides per tot el món se centralitzessin en aquesta jurisdicció.

En els seus fonaments de dret, la interlocutòria d’inhibició explica que el procés espanyol “manté una sèrie de vincles de connexió” amb la investigació que sobre els mateixos fets se segueix a la Fiscalia de Braunschweig (Alemanya). Destaca que el cas afecta a aproximadament11 milions de vehicles, inclosos els matriculats a Espanya, que també englobaRobert Bosch GmbH, en la seva qualitat de proveïdor de centraletes que controlen el ‘software’, i empleats de VW, entre altres protagonistes.

En més bona situació

A la interlocutòria, el jutge considera que “les autoritats alemanyes es troben en una situació més bona” per a la instrucció i enjudiciament de la causa, amb vista a evitar una potencial vulneració del principi “ne bis in idem” (no es pot jutjar dues vegades un mateix fet), de manera, al seu parer, ha d’assumir-se per la justícia germànica l’acabament de les indagacions i la decisió de quines persones seran portades finalment a judici pels fets investigats” (...) La majoria dels investigats resideixen a Alemanya, el material probatori es troba en aquest país i les persones que van prendre “la decisió delictiva” són a la seu central de l’empresa a Wolfsburg, mentre que “no consta” que els importadors i venedors tinguessin coneixement del frau.

Notícies relacionades

Les indagacions a Espanya es van iniciar després d’esclatar l’escàndol, el 2015, i arran de les querelles presentades per dues associacions. S’hi denunciava la instal·lació il·legal de l’un programa informàtic manipulat a milers de vehicles per canviar els resultats dels contactes tècnics d’emissions contaminants.

Durant la tramitació de la causa a Espanya es van practicar diverses diligències per comprovar la manipulació del programa informàtic, així com si la mateixa provoca una “alternança significativa” de les prestacions als vehicles afectats i a la identificació d’elements que permetessin la imputació, segons va detallar el fiscal Marcelo de Azcárraga en la seva petició d’inhibició, de personal de Seat, Volkswagen-Audi España i Volkswagen Navarra.