ESTRATÈGIA ENERGÈTICA
Qatar anuncia que es retirarà de l'OPEP al gener
El Govern emmarca la sortida en el seu objectiu de centrar-se en la indústria gasística
El ministre d’Energia de Qatar, Saad al-Kaabi, ha anunciat aquest dilluns que el seu país té previst retirar-se de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) el gener del 2019, una decisió que arriba en el marc d’un pla estratègic a llarg termini en matèria energètica.
La decisió del Govern qatarià, que és un dels productors més petits de l’OPEP, però un dels exportadors de gas natural més grans del món, s’emmarca en les mesures que està adoptant per provar de potenciar el seu pes en l’àmbit internacional i en el marc d’una estratègia energètica a llarg termini, més centrada en la indústria gasística, segons ha explicat el ministre.
"Qatar ha decidit retirar-se de l’OPEP amb efectivitat des del gener del 2019 i aquesta decisió ha sigut comunicada aquest matí a l’OPEP", ha assegurat el ministre d’Energia en una roda de premsa, abans d’assenyalar que el seu Govern assistirà aquesta setmana a la reunió de l’OPEP a Viena.
L’anunci de la retirada de Qatar arriba abans que l’OPEP es reuneixi amb els seus aliats, inclosa Rússia, dijous i divendres per parlar sobre la possibilitat de retallar el subministrament de petroli. El ministre qatarià ha dit que la decisió no ha sigut fàcil per a Qatar, que ha estat a l’OPEP durant 57 anys, però ha assenyalat que l’impacte en la producció de l’organització ha sigut petit.
Aposta pel gas natural
Notícies relacionadesAl-Kaabi ha afirmat que Qatar continuarà complint els seus compromisos com qualsevol altre país productor de cru que no forma part de l’OPEP. La decisió de retirada reflecteix la intenció de Qatar de centrar els seus esforços en el desenvolupament de la indústria de gas natural, segons ha explicat el ministre, en un moment en què les autoritats qatarianes volen fer augmentar la producció de gas natural liquat de 77 milions a 110 milions de tones a l’any.
Al-Kaabi ha dit que la decisió de retirar-se de l’OPEP no té cap relació amb el boicot polític i diplomàtic que mantenen des del juny del 2017 en contra seu l’Aràbia Saudita, principal potència de l’organització petroliera, i tres països més de la regió.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"