canvis

Atlantia i ACS consumen la presa de control d'Abertis

La junta extraordinària del grup d'autopistes ratificarà aquest dilluns presumiblement com a primer executiu a José Aljaro

zentauroepp41932924 jesus aljaro180206200644

zentauroepp41932924 jesus aljaro180206200644 / Daniel Santamaria

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abertis Infraestructuras celebra aquest dilluns una junta d’accionistes extraordinària, la primera després de la seva sortida de la Borsa, en què s’ha de ratificar el nou consell d’administració, que redueix els seus vocals de 15 a 5.

Amb aquesta operació culminarà la presa de control del grup d’autopistes per part de la italiana Atlantia, amb el 50% de les accions més una; i l’ACS  de Florentino Pérez, amb l’altra meitat.

Està previst que José Aljaro, l’actual conseller executivodirector general es consolidi com a primer executiu de l’operadora d’autopistes. Compartirà consell amb dos representants d’Atlantia, Giovanni Castellucci, primer executiu del grup italià;  i Carlo Bertazzo, director financer de la societat de la família Benetton que controla Atlantia; i dos d’ACS, Mariano Fernández Verdes, conseller delegat de la constructora presidida per Florentino Pérez i actual president d’Abertis, i Pedro López Jiménez, també vocal d’ACS.

Aljaro va ser nomenat conseller executiu i director general d’Abertis al febrer, quan el llavors conseller delegat i vicepresident executiu, Francisco Reynés, va ser designat president de Gas Natural Fenosa, avui Naturgy.

La junta, que es reunirà de forma extraordinària a Madrid, on la companyia va traslladar la seva seu social després del referèndum de l’1-O a Cataluya, també votarà la modificació de diversos articles dels estatuts per adaptar-los a l’exclusió de negociació de les accions d’Abertis de la Borsa i a la nova estructura accionarial.

La sortida de cotització borsària va ser decidida en una altra junta extraordinària d’accionistes el juliol passat, també celebrada a Madrid. Fa un mes Atlantia, ACS i Hochtief van constituir les dues societats a través de les quals controlaran l’empresa, Abertis Holdeo i Abertis Participaciones, en execució dels acords assolits per la compra de la concessionària espanyola. 

Es tracta de la segona remodelació del consell d’Abertis en sis mesos, després de la que es va emprendre el mes de maig passat, una vegada que Hochtief va culminar l’OPA que va llançar sobre el grup en nom d’ACS i Atlantia.

ACS i Atlantia canvien el consell i els estatuts d’Abertis després que a finals del mes d’octubre passat tanquessin la compra conjunta de la companyia espanyola d’autopistes que van emprendre al març, al deixar de banda la 'batalla' d’OPA que van entaular per l’empresa durant gairebé un any.

El tancament de la transacció va suposar la constitució de la societat conjunta a través de la qual els dos socis ostentaran la titularitat i la gestió d’Abertis. Atlantia té un 50% més una acció de la firma, que consolidarà en els seus comptes. ACS té un 30% i Hochtief –filial d’ACS–, el 20% restant.

Notícies relacionades

Per finançar l’operació i capitalitzar la firma, van injectar 6.909 milions a la societat conjunta i, en paral·lel, van firmar amb una trentena de bancs un 'macrocrèdit’ de 9.823 milions més.

Amb la seva presa conjunta d’Abertis, ACS i Atlantia pretenen conformar un "líder mundial" de construcció i explotació de grans infraestructures, un grup amb què competir per una cartera de projectes valorats en uns 200.000 milions d’euros en mercats que consideren estratègics, com els EUA, Austràlia i Europa.