El Govern prepara un decret llei per fer front a un 'brexit' dur

Davant d'una possible sortida sense acord del Regne Unit, la prioritat és preservar els drets dels ciutadans i les relacions comercials

Espanya només podrà garantir els drets dels britànics inscrits en el Registre d'Estrangeria

rosas46221540 josep borrell carmen calvo senado david castro181226131930

rosas46221540 josep borrell carmen calvo senado david castro181226131930

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern està ultimant el desenvolupamentd’un decret llei que preveu aprovar en les pròximes setmanes un pla de contingència amb les mesures legislatives que permetin a empreses, ciutadans i institucions fer front a l’eventualitat, ara més propera,d’una sortida abrupta del Regne Unit de la Unió Europea a partir del 29 de març, d’aquí 93 dies. La mesura normativa anirà acompanyada d’una acció molt intensa en matèria de comunicació, amb el llançament d’una pàgina web en la qual s’abordaran qüestions operatives concretes, útils per a ciutadans i empreses, més enllà d’atendre les “preguntes freqüents” a les quals ara ja s’intenta donar resposta des de la Secretaria d’Estat de Comerç.

Encara no està decidit si el Govern espanyol optarà pelmodel adoptat a FrançaFrança, on l’Assemblea Nacional ha dotat de plens poders l’Executiu d’ Emmanuel Macron per anar gestionant a cop de decret les mesures necessàries en recolzament dels ciutadans francesos al Regne Unit, dels britànics en terra francès i de les duanes. A Alemanya s’ha publicat un esborrany de llei per garantir l’activitat financera al país d’entitats britàniques durant un període transitori i evitar perjudicis als clients alemanys. 

Segons fonts de Presidència, fa mesos que el Govern espanyol rep dels diferents ministeris propostes per afrontar totes les possibles conseqüències d’una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea, sota coordinació de lavicepresidenta Carmen Calvo.

Evitar senyals d’alarma

En la seva recent compareixença al Congrés dels Diputats, en la Comissió Mixta per a la Unió Europea, el 13 de desembre, el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, es va referir als plans de contingència en els quals està treballant el Govern però va jutjar “una mica imprudent” començar a llançar missatges ja que això –va dir– crearia“una alarma innecessària”.

Es va referir en tot cas als treballs coordinats dels ministeris d’Interior, Ocupació, Funció Pública i Exteriors per garantir en tot cas als ciutadans britànics el conjunt de drets dels quals disfruten actualment “a condició que els espanyols al Regne Unit tinguin un tracte recíproc.

Per exercir aquests drets –segons Borrell– caldrà utilitzar una inscripció en el registre d’estrangers i reformar el Reglament d’Estrangeria. El problema és que en l’actualitat hi ha “diverses desenes de milers” de britànics que no estan registrats encara i Espanya només podrà reconèixer els inscrits. “Als altres, difícilment podríem donar-los el mateix tracte”, va admetre el titular d’Exteriors. Per aturar aquesta circumstància, el Govern espanyol ja ha previst reforçar els consolats al Regne Unit i obrir-ne un de nou a la ciutat de Manchester, així com un pla de comunicació en col·laboració amb l’ambaixada britànica.

Quant a les empreses, es preveu una nova pàgina web de Presidència que permeti completar les accions informatives que està desenvolupant la Cambra de Comerç d’Espanya en coordinació amb el Ministeri d’Indústria

Escenari agreujat

Des del dia 13 passat, quan Borrell va argumentar que no convenia alarmar amb el llançament anticipat de plans de contingència, fins al moment s’ha produït un agreujament en l’escena del ‘Brexit’. La possibilitat d’una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea se situa ara en el centre dels escenaris possibles.

La primera ministra Theresa May ha retardat fins al 13 de gener la votació en el Parlament de l’acord que ella mateixa va negociar amb la Comissió Europea. Londres ha avançat que posarà 3.500 soldats “en alerta” en ports i aeroports si hi ha un “brexit” sense acord. Cinc de les agrupacions empresarials més importants del Regne Unit s’han mostrat “horroritzades” per aquest futur. I la Comissió Europea ha posat sobre la taula 14 propostes legislatives concretes sobre les quals articular un pla de contingència per minimitzar possibles conseqüències sobre sectors clau per als ciutadans com el trànsit aeri, el transport per carretera, el comerç, les duanes, els serveis financers o els drets dels ciutadans.

Amb el pla de contingència de la Comissió Europea en marxa, el Govern espanyol es prepara per llançar el seu de forma “imminent”, segons fonts de l’Executiu. Hi ha qui interpreta, fins i tot, que l’“alarma” –en expressió de Borrell– que puguin generar aquests plans podria acabar influint en l’ànim d’alguns diputats britànics per acabar votant a favor de la sortida ordenada del Regne Unit que May va pactar amb la CE.

Preocupació empresarial creixent

Fa uns mesos, el ‘brexit’ despertava una mínima preocupació en les empreses. Ara, la preocupació va en augment, segons ha pogut constatar el director de Desenvolupament Corporatiu de la Cambra d’Espanya, Andrés Pereda, en les nombroses xerrades empresarials que està impartint per tot Espanya.

“El més important és que les empreses que tenen relacions amb el Regne Unit o preveuen tenir-les es facin una radiografia per veure com pot quedar el seu negoci en cas d’un ‘brexit’ dur”, resumeix Pereda.

La majoria de les empreses només comercien dins del mercat únic i no estan familiaritzades amb els controls duaners i administratius propis de les transaccions amb països tercers, com els Estats Units o Rússia.

En previsió d’un ‘brexit dur’ el Govern i la Cambra de Comerç treballen amb fórmules que permetin agilitar els certificats d’origen per exportar, l’expedició de‘quaderns ATA’per a l’assistència a fires, accelerar al màxim la devolució de l’IVA, establir mecanismes àgils d’inspecció fitosanitària.

Notícies relacionades

A més, les empreses s’enfronten a incerteses sobre els contractes actuals, les autoritzacions i habilitacions actuals per prestar serveis al Regne Unit, la presència de components britànics als seus productes o la relació amb treballadors i professionals britànics.

“Estem organitzant jornades informatives a tot Espanya conjuntament amb el Govern i les patronals perquè les pimes s’adaptin a aquesta nova situació generada pel ‘brexit’. També estem preparats per aportar a les empreses certificats d’origen, quaderns ATA i legalitzar documents a tota la xarxa de cambres de comerç a Espanya”, afirma Pereda.