energia

Ribera augura plets de la banca pel magatzem de gas Castor

La ministra de Transició Ecològica defuig concretar el cost del tancament de la instal·lació i qui l'assumirà

zentauroepp46826443 teresa ribera190204120551

zentauroepp46826443 teresa ribera190204120551 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha augurat que les reclamacions plantejades per diferents entitats financeres per les seves aportacions al magatzem Castor, que el Govern té previst clausurar definitivament, acabaran "judicialitzades".

"Sospito que acabarà judicialitzat", ha afirmat quan ha respost les preguntes dels periodistes després de participar en la inauguració del Simposi Empresarial Internaciona a Barcelona, organitzat per la Fundació per a la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (Funseam), que agrupa les principals companyies del sector energètic.

"Donada la complexitat jurídica, amb una sentència del Tribunal Constitucional i una altra del Tribunal Suprem i les dificultats per poder abordar la recuperació de tot allò, sospito que [les demandes] acabaran judicialitzades", ha afirmat .

El Santander, CaixaBank i Bankia han presentat davant del Suprem una demanda contra l’Estat pels 1.350 milions d’euros que van aportar per al magatzem i que el Govern de Mariano Rajoy es va comprometre a tornar-los en 30 anys, amb càrrec a la factura dels ciutadans.

La ministra ha evitat, a més, concretar a quant podria ascendir el cost del desmantellament del magatzem i a qui li correspon assumir aquesta despesa. "S’ha de plantejar i discutir-ho", ha assenyalat, el que és clar que s’ha "descartat tornar a utilitzar-lo". "Estem en una primera fase", ha afirmat.

El Consell de Ministres té previst aprovar en les pròximes setmanes la proposta de segellament i desmantellament definitiu del Castor, situat davant les costes de Castelló, després que l’Executiu hagi arribat a la conclusió que ja no és necessari.

En aquest moment, Castor està en situació d’hibernació des del 2016, després del mig miler de sismes produïts a la zona relacionats amb la injecció de gas al magatzem, que ocupa un antic jaciment de petroli.

D’altra banda, la ministra de Transició Ecològica ha advocat per un "tancament ordenat" de les centrals nuclears i ha instat les empreses propietàries a elaborar de manera acordada un calendari que permeti després un desmantellament "solvent i sòlid".

"S’ha de vetllar per la seguretat del subministrament, per la seguretat nuclear, i això és el que pretén el Pla Nacional Integral d’Energia i Clima, però la decisió sobre quan es tanquen l’ha de prendre cada companyia", ha remarcat Ribera.

Prou recursos

La ministra ha insistit que el tancament de les centrals necessita "prou recursos” i ha apuntat que correspon a l’empresa pública Enresa elaborar un pla que prevegi aquesta part.

Notícies relacionades

Ribera ha obert la porta que aquest pla, que Enresa ha de presentar abans de l’estiu, estableixi com una possible font de finançament una pujada de les taxes que paguen les elèctriques.

En la inauguració del fòrum ha pres també la paraula el president d’Enagás i Funseam, Antonio Llardén, que ha estès la mà a la ministra per col·laborar en el procés de transició cap a una economia descarbonitzada, tot i que ha demanat que aquest salt sigui "eficient" i que no "ens costi més diners dels que tenim.  Llardén ha afirmat que, a diferència d’altres canvis en el sector, aquest procés és "global, planificat i accelerat per la digitalització".