junta d'accionistes
El BBVA assegura que continuarà investigant "amb rigor" el 'cas Villarejo'
El president Torres agraeix a Francisco González la seva renúncia temporal als seus càrrecs honorífics
Del Rivero, expresident de Sacyr, reclama que es formi una comissió independent per investigar
El president del BBVA, Carlos Torres Vila, ha insistit aquest divendres que el banc "continuarà investigant amb rigor, col·laborant també activament amb la justícia en l’esclariment dels fets en l’interès de l’entitat", en relació amb l’escàndol de presumptes escoltes il·legals encarregades per l’entitat al’excomissari Villarejo. L’executiu ha fet aquesta afirmació en una declaració sense preguntes als mitjans prèvia a la junta d’accionistes del grup que s’ha celebrat a Bilbao.
Torres, que tot just és al càrrec des de finals de l’any passat, s’ha enfrontat a una assemblea molt menys convulsa del que s’esperava. La decisió d’aquest dijous del seu antecessor, Francisco González, de deixar temporalment els seus càrrecs de president d’honor del banc i la fundació ha restat pressió a l’assemblea. El seu successor li ha volgut "agrair" la seva renúncia aquest divendres, "ja que vol evitar que s’utilitzi la seva persona per danyar el BBVA". Al febrer, durant la presentació dels resultats del 2018, ja va assegurar que González li havia dit que era innocent i que ell el creia.
En el seu discurs als accionistes, l’actual president no ha inclòs sorprenentment cap menció al cas que està marcant el present i condicionant el futur de l’entitat. S’ha mostrat esperançat de "comptar amb la seva confiança per donar continuïtat i un impuls addicional" a l’estratègia del banc, ja que ha de ser ratificat en el càrrec. "Vull que se sentin tan orgullosos com jo de pertànyer a aquest gran projecte de la banca mundial, el millor segons la meva opinió, que és el BBVA", ha conclòs.
Desconegut
Posteriorment, i abans de les preguntes dels accionistes, sí que s’ha referit a l’assumpte, però sense aportar novetats significatives respecte a la seva intervenció del febrer. Així, ha recordat que a mitjans de l’any passat el banc va iniciar una investigació interna, que va consistir a "recopilar" informació sobre la contractació de Villarejo, "amb la complexitat d’haver de treballar amb informació d’un període llarg de quinze anys". Després de la publicació al gener, ha continuat, del suposat seguiment i intervenció de comunicacions, "totalment desconeguts per a nosaltres", el banc va encarregar un examen extern "amb l’impuls del consell".
Torres ha insistit que el procés va per llarg: "El nostre interès és avançar i acabar al més aviat possible, si bé atès l’abast, PwC ens ha traslladat que es requeriran diversos mesos de feina, i comprendran que tan important o més que fer la investigació ràpid és fer-la bé". Així mateix, s’ha escudat en la investigació sota secret que porta a terme l’Audiència Nacional per no donar més informació ("No podem revelar cap informació"). Això sí, ha assegurat que l’entitat està fent un "seguiment molt puntual" dels clients i el mercat i no ha trobat "impactes rellevants" del cas en el negoci i la cotització. També ha insistit, com al febrer, que el "BBVA ha sigut, és i continuarà sent un banc honest" i que prendrà les "decisions que procedeixin partint de fets constatats".
Sorpresa de Del Rivero
La sorpresa més gran ha sigut la intervenció en el torn dels accionistes de Luis del Rivero, expresident de Sacyr i un dels presumptes espiats per Villarejo. L’empresari ha recordat que l’escàndol dels comptes secrets de l’any 2000 "va servir d’excusa" a González per fer fora Emilio Ybarra i quedar-se com a president únic del banc, amb el recolzament de Jaime Caruana (llavors governador del Banc d’Espanya i avui conseller de l’entitat); ha assegurat que l’intent de la seva constructora d’aconseguir el control de l’entitat estava avalat per 81 de les famílies basques fundadores, però no pel Govern de Zapatero; i ha criticat l’expresident del banc de cobrar 250 milions durant el seu mandat, davant els 75 milions d’Emilio Botín i malgrat que la cotització va caure el 33% en el període.
També ha revelat que ha escrit una carta als 59 fons que posseeixen més del 90% del capital del BBVA per plantejar-los que, com succeeix als Estats Units en casos que afecten la reputació, es creï un comitè especial per supervisar la investigació i per al qual ha proposat els noms dels ex alts càrrecs del banc Pedro Luis Uriarte, Emilio Ybarra, José Domingo Ampuero i Jesús María Caínzos, així com de Juan María Nin (exconseller delegat de CaixaBank). La majoria dels 12 accionistes addicionals que hi han intervingut, incloent-hi els sindicats, també han criticat González, han reclamat que torni el que va cobrar i han reclamat al consell que no "tanqui en fals" la investigació.
Investigació infructuosa
Segons estan publicant diferents mitjans des del maig, el BBVA va pagar més de cinc milions d’euros (algunes fonts sostenen que 10 milions) a l’empresa de Villarejo entre el 2004 i el 2017 per diferents serveis, entre els quals les presumptes escoltes (uns 4.000 telèfons i unes 15.000 trucades de polítics, empresaris i periodistes) per provar de frenar l’intent de la constructora Sacyr de controlar l’entitat en època del Govern de Zapatero. També s’ha publicat que li va encarregar que espiés Luis Pineda, president d’Ausbanc, i el constructor Fernando Martín, així com la seva presumpta participació en l’incendi de l’edifici Windsor de Madrid per destruir uns documents comprometedors per a González.
L’entitat va començar unainvestigació internaal maig amb el suport del bufet Garrigues. Després de la publicació al gener de les presumptes escoltes entorn de Sacyr, el banc va contractar un examen extern liderat per Garrigues amb la col·laboració de Price Whaterhouse Coopers (PWC) i Uría Menéndez. Fins on és públic, en cap dels dos processos s’han trobat encara documents comprometedors. Torres va assegurar a principis de febrer que l’anàlisi durarà "mesos" i va afirmar que creu en González després que aquest li hagi assegurat que és innocent.
Tant el Banc Central Europeu (BCE) com el Banc d’Espanya l’han apressat a concloure els treballs al més aviat possible. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, també ha mostrat la seva preocupació ("És un tema seriós"), però ha destacat que està "encarrilat" judicialment "des del punt de vista penal":l’Audiència Nacional ja ha obert una nova peça sobre l’assumpte dins del ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia