Supermercats

Dos mesos contra rellotge per salvar Dia

La recapitalització de Letterone està subjecta a l'èxit de l'opa i a arribar a un acord amb els creditors

Si Fridman no aconsegueix un acord amb els bancs, la cadena podria entrar en concurs de creditors

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La cadena de supermercatsDiaes troba entre l’espasa i la paret després de la victòria del magnat rusMijail Fridmanaquesta setmana a la junta d’accionistes i un pas en fals pot portar la companyia a la fallida. La decisió dels socisd’apostar per la recapitalització de 500 milions proposada pel fons Letterone, en detriment del plantejament dels gestors actuals, deixa l’equip que encapçala Borja de la Cierva totalment debilitat i el magnat rus Mijail Fridman en una teòrica situació d’avantatge. No obstant, aquest últim encara ha de resoldre l’‘opa voluntària’ que té en marxa i aconseguir el recolzament dels bancs en un termini de dos mesos.

L’empresa es troba en situació de fallida tècnica, amb un patrimoni net negatiu de 166 milions d’euros, i unes pèrdues de 352,6 milions, segons els comptes de l’exercici 2018. I té un termini màxim de dos mesos per trobar una sortida i restaurar l’equilibri patrimonial; si no ho fa, haurà de sol·licitar el preconcurs de creditors i mesos després entraria en concurs. Els bancs creditors de la cadena de supermercats –entre aquests BBVA, Santander, JP Morgan o Barclays– s’havien compromès amb el consell a prorrogar el crèdit sindicat de 912 milions d’euros fins al març del 2023, condicionat al fet que la junta aprovés el seu pla de recapitalització. Però la victòria del magnat rus suposa tornar a la casella de sortida en les negociacions. Segons Letterone, ells no demanaran un quitament però sí que es prorroguin els venciments de la totalitat del deute fins al 2023.

Sobre les condicions intermèdies no es pronuncien i insisteixen que tot passa per aconseguir l’èxit de l’opa. Per això, Fridman ha d’aconseguir el vistiplau de la CNMV –ja té l’autorització de les autoritats de Competència del Brasil i de la Comissió Europea–, i després haurà de convèncer els accionistes que la subscriguin –necessita el 35,5% del capital que no controla.

L’opa plantejada pel magnat rus –0,67 euros l’acció i una prima del 56,1% respecte a la cotització dels títols de Dia al tancament del 4 de febrer (0,43 euros)– és per a molts una venda a preu de saldo d’una companyia que ben gestionada seria una bona inversió. “Fridman vol comprar l’empresa per 0,67 euros l’acció, que espavilat, amb l’invertit i 400 milions més compra Dia, marxi vostè a Rússia”, deia un dels accionistes de Dia durant la junta. Amb l’opa, la companyia queda valorada en poc més de 400 milions d’euros i molts hauran de vendre més barat del que van comprar. No obstant, també hi havia qui reconeixia a l’assemblea que “l’únic que ho pot tirar endavant i reflotar la companyia és el rus”. “Serà bo, dolent o el que sigui, però té diners”, advertia.

Notícies relacionades

¿I què passa si els accionistes no venen? “Si fracassa l’opa la companyia s’enfonsa, això és així”, asseguren fonts de L1 Retail. “Si no surt l’opa pleguem, tindríem un 29% de la companyia que no valdria res i adeu-siau, ara la situació és o surt l’opa o l’abisme per a la companyia”, insisteixen.

Mentrestant, els supermercats seguiran amb la seva activitat habitual i el consell continuarà al capdavant amb la premissa d’evitar per tots els mitjans el concurs de creditors, que no beneficia cap de les parts i molt menys els mateixos empleats de la companyia. La cadena es troba enmig, a més, d’un ERO que afecta 1.337 persones.