El permís de paternitat ja és de vuit setmanes a Espanya
L'ampliació, en vigor des d'aquest 1 d'abril, està pendent de convalidació per la Diputació Permanent del Congrés
La durada dels permisos de paternitat s'ha quadruplicat en dos anys i mig
El permís de paternitat a Espanya ja és de vuit setmanes. Aquest dilluns, 1 d’abril del 2019, ha entrat per fi en vigor el decret llei en matèria d’igualtat laboral que estableix l’increment de la durada del permís, que fins ahir era de cinc setmanes.
Els pares dels nens que neixin o siguin adoptats a partir d’avui tindran gairebé dos mesos de descans, dels quals hauran de disfrutar les dues primeres setmanes alhora que la mare i immediatament després del part o adopció. Les sis setmanes de descans restants les podran repartir durant els primers 12 mesos.
12 setmanes el 2020 i 16 el 2021
Aquest increment del permís de paternitat forma part del pla del Govern de Pedro Sánchez que persegueix la seva equiparació progressiva amb el de maternitat el 2021. Segons el previst, el permís de paternitat s’ampliarà a 12 setmanes el 2020 i arribarà a les 16 setmanes l’any següent.
El 2021, els dos permisos seran iguals i intransferibles per als dos progenitors i passaran a dir-se permisos per naixement, que inclou part o adopció i la cura del menor de 12 mesos.
Actualment, el permís de paternitat és independent del de maternitat i compatible amb el gaudi compartit d’aquest altre permís quan és cedit per la mare.
La prestació de paternitat, del 100%
La quantia de la prestació és equivalent al 100% de la base reguladora, que és abonada directament per l’Institut Nacional de la Seguretat Social durant les vuit setmanes de permís (ampliables en cas de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon).
L’ampliació del permís de paternitat a vuit setmanes costarà 373 milions d’euros aquest any, dels quals 302 milions seran assumits per la Seguretat Social i els 71 milions restants per les empreses, ja que hauran de continuar pagant la cotització per contingències comunes del treballador durant el seu permís.
L’any passat es van tramitar 255.531 permisos de paternitat, el 3,44% menys que un any abans, als que la Seguretat Social va dedicar 448,7 milions d’euros, un 12,19% més a causa que al juliol es van ampliar de quatre a cinc les setmanes de permís.
Pendent de la Diputació Permanent
Tot i que el reial decret hagi entrat en vigor l’1 d’abril, la seva continuïtat depèn que sigui convalidat o no per la Diputació Permanent del Congrés –òrgan que funciona a l’estar dissolta la Cambra.
Notícies relacionadesFonts del Ministeri d’Igualtat han precisat a Europa Press que l’entrada en vigor serà efectiva almenys fins que es prengui la decisió. Alhora, han remarcat que no es contempla la possibilitat que l’òrgan tombi l’ampliació. La Diputació Permanent abordarà el tema en la seva reunió del dimecres 3 d’abril.
De dos a vuit setmanes en dos anys i mig
El permís de paternitat era de dues setmanes fa només dos anys i mig. El gener del 2017 es va ampliar a quatre setmanes, el juliol del 2018 a cinc, i des d’aquest 1 d’abril del 2019 és ja de vuit setmanes.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034