Energia

Les petites elèctriques 'roben' més de dos milions de clients a les grans

Podo, Holaluz, Aldro o Audax arriben a l'11% del mercat lliure, on són el 60% dels consumidors

Són més de 200 empreses amb 1,7 milions de contractes domèstics, 236.209 per a pimes i 29.594 industrials

Comptadors d’electricitat.

Comptadors d’electricitat. / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les petites companyies de llum com Feníe Energía, Podo, Holaluz, Audax o Altro Energía comencen a menjar-se clients de les grans comercialitzadores elèctriques –Endesa, Iberdrola, Naturgy, Viesgo (ara Repsol) i Edp– a l’aconseguir els 2 milions de contractes de la llum al tancament del 2018. Una quantitat encara petita, si es té en compte que a Espanya hi ha 29 milions de subministraments elèctrics, però que suposa un punt d’inflexió en un sector tradicionalment immòbil.  

En total, les petites empreses elèctriques compten a la seva cartera amb 1,7 milions de clients domèstics236.209 pimes i 29.594 indústries i una quota de mercat que arriba a l’11,2% del mercat lliure, cosa que suposa un creixement de 3,5 punts percentuals respecte a la que tenien l’any 2016 (un 7,7%). Unes xifres, facilitades per la comercialitzadora Podo Energía, que parteixen de les dades proporcionades per més de 200 de comercialitzadores a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que demostren un creixement incipient d’un segment de mercat que encadena 21 trimestres consecutius a l’alça.

Així, des que es va completar la liberalització del sector elèctric, l’any 2009, hi ha hagut un gran transvasament de contractes del mercat regulat –mercat tradicional en què hi ha les grans companyies: Endesa, Iberdrola, Naturgy, Viesgo (ara Repsol) i Edp– al mercat lliure que ja compta amb 18 milions de clients en cartera (60% de la quota de mercat). En aquest últim, a més de les grans comercialitzadores citades i de CHC Energia, hi ha centenars de petites empreses que ‘venen’ electricitat.

Ja capten un de cada quatre canvis

L’últim trimestre del 2018, les comercialitzadores independents han aconseguit un de cada quatre clients que se’n van anar de les elèctriques tradicionals, un rècord materialitzat després de gairebé deu anys de liberalització i després d’un creixement molt lent. L’últim any, aquestes companyies van créixer un 26% a l’arrencar a les tradicionals 423.307 contractes i passar així dels 1,6 milions que tenien a finals del 2017 als 2,03 a finals del 2018. 

De fet, els dos últims anys van créixer molt més que en els últims sis, al ‘robar’ un total de 739.769 clients a les grans companyies. Entre els motius que troben al sector per a aquest dinamisme sobtat és que hi ha un consumidor molt àvid de canvi –l’electricitat sol ser un dels serveis més mal valorats pels espanyols, segons el baròmetre de consum de la CNMC–, l’embafament propiciat pels elevats preus dels últims temps al mercat d’electricitat i l’arribada de noves propostes.

Nínxols de mercat

Notícies relacionades

Una de les comercialitzadores que més creix és Holaluz, però també altres com ara Podo, Feníe Energía, Audax Energía, Aldro i Alterno. El curiós de les infinites propostes és la seva varietat, ja que tot i que totes tenen l’objectiu de subministrar electricitat cadascú ho fa a la seva manera. Així, per exemple, Fenie Energía és coneguda per la seva venda a través d’una xarxa d’instal·ladors que van a la vivenda a donar d’alta el subministrament elèctric, Holaluz i Podo aposten per la venda online i l’energia cent per cent renovable amb zero emissions i Altern treballa amb The Phone House i utilitza el model ‘online’ i ‘offline’ de contractació.

Però n’hi ha infinitat –més de 500 segons la llista de la CNMC–. Entre aquestes, propostes com la cooperativa catalana Som Energia, que aposta per la fórmula societària per comercialitzar l’energia; Respira Energia que, segons expliquen al seu web, per cada client que es manté més de 18 mesos en la companyia planten un arbre i ja compten amb 4 hectàrees plantades d’alzines i albercocs; o Marina d’Or Energías, del grup vacacional, que es dirigeix al segment d’empreses i indústria.