supermercats

L'opa de Dia es complica

El magnat Mikhaïl Fridman torna a ampliar el termini d'acceptació de l'oferta i estudia reduir l'acceptació mínima

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Quan només quedaven quatre dies perquè es deslliurés la batalla pel futur dels supermercats Dia, el magnat rus Mikhaïl Fridman ha capgirat la seva estratègia ambl’ampliació del termini de l’oferta fins al diumenge 6 de maig (inclòs). Letterone s’escuda en el fet de donar temps als accionistes per assimilar els mals resultats en el primer trimestre –una caiguda de vendes comparables del 4,3% i un augment del deute financer net en 250 milions–, però darrere d’aquesta decisió hi hauria la baixa acceptació a l’oferta.

Si bé des de l’entorn del grup van assegurar aquesta setmana que ni tan sols es valorava la possibilitat que l’opa no tingués èxit, el cert és que el fons del magnat rus no ho està tenint fàcil, o almenys això demostren els múltiples esforços que ha fet en els últims dies per convèncer els accionistes. L’acceptació de l’oferta fins fa tan sols una setmana era baixa i només sumava el 3,3% del capital (el 4,6% de les accions a les quals es dirigeix) i Fridman necessita el 35,5%.

Un percentatge que està sent difícil d’assolir i que Letterone estudia modificar. El fons decidirà abans de dimarts reduir la condició d’acceptació mínima actual (220,9 milions d’accions o el 35,5% del capital) al nombre d’accions necessari perquè Letterone sumi, amb les accions de les quals ja és titular, més del 50% del capital (130 milions d’accions o, el que és el mateix, el 21% del capital).

Per poder realitzar aquesta reducció, Fridman hauria d’oferir un 'preu equitatiu', això és, un preu no inferior al pagat pels títols de Dia en els 12 mesos previs –l’octubre del 2018 va comprar accions per 3,73 euros–. Però el preu de 0,67 euros és inamovible per al magnat rus. Per evitar aquest 'preu equitatiu', Fridman valora acollir-se a l’article 9 de la llei d’opes que estableix com a excepció que la societat es trobi "de forma demostrable en serioses dificultats financeres". Una cosa que hauria d’acceptar la CNMV. 

Els fons sumarien

Més del 15% de l’empresa està en mans de fons d’inversió, que en les últimes setmanes han estat comprant i venent participacions de Dia, com el fundador de la firma d’inversió Boussard & Gavaudan Partners, que ha duplicat la seva participació en l’últim mes fins al 4,69%, seguida de Credit Suisse amb el 3,5% i BG Master Fund Icav, amb el 3,5%.

També, el Banc de Nova Scotia (1,7%), el fons Melqart Asset, a través de dos vehicles inversors amb 1,1% del capital cada un, i el fons Citadel Equity amb 1,1%. A més d’altres que no tenen declarada la seva participació en el regulador. Els fons solen acudir a aquest tipus d’operacions, per la qual cosa sembla més fàcil aconseguir el 21% i més arriscat el 35,5%, que requeriria el recolzament d’un bon grapat de minoritaris.

Notícies relacionades

Els petits accionistes han posat resistència als plans de Fridman des de l’inici. L’evidència es va donar primer ambl’ampliació del termini d’acceptació de l’oferta del 23 al 30 d’abril per esquivar la Setmana Santa; després, amb els intents de l’empresa per recordar que l’única opció per evitar la liquidació era vendre –amb carta inclosa del conseller delegat als accionistes–, i l’últim ha sigut una reunió de Letterone amb una selecció de minoritaris (divendres).

I fins i tot el mercat ha donat senyals d’alerta, amb una caiguda de les accions de l’11% des que va decidir ampliar el termini de l’opa el 17 d’abril fins al dijous 25. Aquesta situació es va revertir divendres, amb un repunt del 3,21% (0,60 euros), però les noves intencions de Fridman es van anunciar amb el parquet tancat.

Temes:

Supermercats