Dia Internacional del Treball
Els sindicats demanen un Govern progressista que prioritzi l'agenda social
CCOO i la UGT viuen amb "il·lusió i esperança" un primer de maig postelectoral en què van reivindicar la lluita contra la desigualtat
zentauroepp47969456 mani madrid190501132824 /
Amb la premissa que la lluita contra la desigualtat i la precarietat es converteixi en l’objectiu del nou Govern, els sindicats han sortit al carrer en més de 80 localitats espanyoles amb un crit unànime pel canvi. "Som aquí per dir alt i clar que volem que canviïn les polítiques al nostre país", resumia el dirigent sindical de la UGT, Pepe Álvarez, al finalitzar la manifestació de Madrid.
El secretari general de la UGT i el seu homòleg de CCOO, Unai Sordo, han presidit la manifestació madrilenya, protagonitzada per la "il·lusió i l’esperança" que va suposar el resultat de les urnes de diumenge i que aplana el camí cap a "un nou Govern progressista". "Som en un moment decisiu per a la configuració de la societat espanyola en els pròxims 20 anys; les eleccions han donat la possibilitat de comptar amb majoria progressista que faci front a la lluita contra la desigualtat. La lluita contra la precarietat i la desigualtat ha de ser el primer punt del pròxim Govern", va dir Unai Sordo.
Centenars de persones van marxar des de la plaça de Neptú fins a la madrilenya Puerta del Sol –que no es va omplir– darrere del lema 'La lluita continua, més drets, més igualtat i més cohesió, primer les persones’, amb el qual els sindicats reivindiquen que l’agenda social s’obri pas en l’agenda política des del principi. L’ocupació de qualitat, els sous dignes, la feina estable, la revalorització de les pensions, la contractació i el desenvolupament de plans d’igualtat en les empreses han sigut els principals reclams.
Però també altres grups es van barrejar en la manifestació, com ara el Front Obrer –"Obrers, precaris, revolucionaris"– que aposta per una "política" en contra de la burocràcia sindical i es dirigeix "als obrers desencisats de CCOO i la UGT". Els "iaioflautes" nascuts del 15-M que reivindiquen "tot" el que els resulta injust, "des de les pensions, l’energia, fins a tot el que es pugui reivindicar". O fins i tot un grup de treballadors de l’hotel Holiday Inn Madrid que es queixaven de la retallada en els llocs de treball per l’entrada del fons d’inversió Blackstone.
En definitiva, una festa del treball i dels treballadors en la qual es van sentir proclames clàssiques com "que visqui la lluita de la classe obrera" o "el poble unit mai serà vençut".
A més dels representants sindicals, en la marxa d’aquest any hi van ser presents alguns polítics com el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos –l’any passat hi va anar Pedro Sánchez–, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, el coordinador confederal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, i també els candidats del PSOE i Podem a l’alcaldia i l’assemblea de Madrid, Pepu Hernández i Ángel Gabilondo, i Carlos Sánchez Matos i Sol Sánchez.
Els pactes electorals, molt presents
Els polítics i la política van ser els principals protagonistes. Els sindicats es van congratular que aquest primer de maig era el primer dia del canvi després de les eleccions de diumenge i no van cessar en els seus avisos a Pedro Sánchez sobre la necessitat de formar un Govern progressista. També alguns dels manifestants amb crits a la seva arribada a la Puerta del Sol d’"Amb Rivera, no; amb Rivera, no".
"Ens hem guanyat a pols que els futurs parlamentaris ens escoltin. No volem pedaços, efectivament, amb Rivera, no; amb Pablo Casado, no i amb Abascal ni a prendre una cervesa. Necessitem un govern d’esquerres, de progrés que faci front a la situació de milions de treballadors i treballadores d’aquest país", va respondre Pepe Álvarez als crits de la plaça.
I també hi va haver encàrrec per a la patronal. A la CEOE li van demanar que mantingués les seves responsabilitats com a agent social i no com a 'lobby’. "No he sentit res quan la competència de les dretes plantejava una ruïna de l’Estat, quan hi havia propostes inconstitucionals, no han dit res fins ara. S’han posat de perfil amb el creixement de l’extrema dreta i ara volen condicionar la formació de Govern", va criticar Sordo.
El full de ruta al nou Govern
CCOO i la UGT van reclamar en aquesta jornada un "nou contracte social" que comenci per la "correcció" de les reformes laborals que es van fer, van dir, per crear "més desigualtat" i van insistir que abans d’abordar l’Estatut dels Treballadors –tal com proposa el programa electoral del PSOE– s’ha de derogar la reforma laboral. "S’ha de corregir la reforma laboral més d’hora que tard i el sistema de pensions també", va assegurar Sordo.
Notícies relacionadesLa tercera pota de les reclamacions va ser per "abordar sense complexos ni cunyadismes" les qüestions de política fiscal. Els sindicats aposten perquè el que més guanyi més aporti a les arques públiques per garantir els serveis públics com ara la sanitat, l’educació o la dependència. "Això no s’aconseguirà amb acords puntuals de geometria variable", va repetir Unai Sordo insistentment durant tota la jornada.
A més, els sindicats van requerir definir i abordar els canvis en el model productiu fruit de la digitalització, el canvi climàtic, la formació professional i la formació dels treballadors i les treballadores.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034