comicis

Tensió i baralles en les eleccions a la Cambra de Comerç

Cops de puny entre un grup de persones a la porta de l'entitat

zentauroepp48064890 pelea cambra190508132532

zentauroepp48064890 pelea cambra190508132532 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Tensió cues. A les portes de la Cambra de Comerç de Barcelona, avui, s’ha produït una baralla entre ciutadans d’origen pakistanès que participen en les eleccions a l’entitat. A més, al llarg de la jornada, hi ha hagut cues per votar, en una imatge poc habitual en els comicis a aquesta entitat, que no se celebraven des del 2010.

Aquest dijous és l’última jornada de votació, en aquest cas, presencial, després que des del dia 2 se celebrés la votació electrònica, amb un sistema que ha sigut impugnat per algun candidat i qüestionat fins i tot pel Govern central. En la disputa ha hagut d’intervenir la seguretat privada de la cambra i, posteriorment, la policia.

En aquests comicis, es presenten tres ofertes amb candidat a president: la de l’empresari i financer Carles Tusquets; el tàndem format pels empresaris Enric Crous i José María Torres i la de l’advocat i economista Ramon MasiàRamon Masià.

A més, hi participen candidats impulsats per l’Assemblea Nacional Catalana Assemblea Nacional Catalana  (ANC) i altres entitats sobiranistes, i també una de promoguda pel ‘lobby’ de directives i empresàries '50a50'. Està previst que aquesta nit es coneguin els primers resultats. Cent noranta-dos empreses i autònoms es presenten per a les 40 places del ple subjectes a sufragi universal.

La votació electrònica i la participació de moviments, com ara l’independentista, que busquen sumar el màxim de vocals per condicionar la presidència, ha generat molts nervis i inquietud entre els participants en els comicis, perquè el resultat està obert i és incert.

Notícies relacionades

A més, hi ha 14 places més reservades a altres tantes empreses que fan contribucions econòmiques de 75.000 euros a l’any i el mes que ve s’elegiran sis vocals més en representació de les patronals Foment i Pimec, que fins ara no han aconseguit presentar una candidatura unitària com reclama la segona organització. Aquests 20 representants tenen en realitat la clau per a la presidència.

En total són 60 vocals d’entre qui ha de sortir el nou president o presidenta que substitueixi l’actual, Miquel Valls, que ho és des del 2002.