sanció
Els EUA condemnen Monsanto a pagar 1.800 milions d'euros a una parella per provocar-los càncer amb el seu glifosat
La companyia propietat de la farmacèutica alemanya Bayer ja ha sigut multada en tres ocasions per comercialitzar un herbicida nociu i s'enfronta a 13.400 demandes més
/
Quan fa 30 anys Alva i Alberta Pilliod es van mudar a la localitat californiana de Livermore van decidir cultivar junts un jardí a la seva nova llar. Com molts d’altres, van utilitzar glifosat per frenar el desenvolupament de les males herbes però aquest va fer créixer el càncer que ara pateixen. Així ho ha dictaminat aquest dilluns un jurat de Califòrnia, que ha condemnat la multinacional agroquímica Monsanto, la productora del’herbicida, a pagar una multa de fins a 1.800 milions d’euros a la parella.
El tribunal ha dictaminat que la companyia, adquirida l’any passat pel gegant farmacèutic alemany Bayer, també haurà d’abonar uns 49 milions d’euros als demandants per sufragar així les seves despeses en factures mèdiques i pel seu sofriment. La justícia considera així que l’herbicida Roundup va contribuir al desenvolupament de limfomes no hodgkinians i que les empreses que encara el comercialitzen van actuar amb negligència al no alertar dels seus riscos. El judici s’ha accelerat per la possible curta esperança de vida dels demandants.
Aquest nou cop judicial contra Bayer i Monsanto, el més sever rebut fins ara, no és sorprenent. I és que aquesta ha sigut la tercera resolució consecutiva d’un jurat nord-americà contra les dues companyies per la mateixa situació. Just al març, quan va començar el judici pels Pilliod, se les va condemnar a pagar més de 71 milions d’euros a un altre septuagenari californià per considerar de nou que el glifosat, el seu producte estrella, havia causat el càncer que tenia.
No sense relació, el 2015 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va classificar aquest producte com a “probablement cancerigen per als éssers humans”, una cosa amb què discrepen altres reguladors com l’Agència Química Europea o l’Agència de Protecció Ambiental nord-americana. Fins a l’abril Monsanto s’enfrontava a un total de 13.400 demandes per l’ús del controvertit herbicida tan sols als Estats Units. Mentrestant, la Unió Europea (UE) continua recolzant-ne l’ús.
REBAIXA DE LA SENTÈNCIA
Segons han informat els mitjans, és molt probable que la dura sentència contra Bayer acabi sent rebaixada pel Tribunal Suprem nord-americà, que estableix que la ràtio de multes per càstig i per compensació dels danys ha de ser de nou a una, una cosa que aquest últim cas no compleix.
Per la seva part, Bayer ja ha avançat que recorreran la resolució de la justícia. “No hi ha proves científiques per concloure que l’herbicida de glifosat va ser el factor determinant”, van apuntar en un comunicat. “El senyor i la senyora Pilliod tenen un llarg historial de malalties que se sap que són factors de risc per a limfomes no hodgkinians”. A l’Alberta, de 74 anys, se li va diagnosticar la malaltia el 2015 i a l’Alva, el seu marit i de 76 anys, el 2015. Tots dos es troben en remissió.
L’agost de l’any passat la companyia ja va aconseguir que un jutge rebaixés la condemna inicial de 257 milions d’euros a 69 en un altre cas en el qual havia sigut demandada per un jardiner afectat pel mateix tipus de càncer. Bayer també ha apel·lat una altra sentència dictaminada el març que li imposava una altra multa de 71 milions d’euros.
El resultat de la pròxima denúncia es dirimirà el pròxim agost al comtat de St. Louis, a Missouri, on hi havia les antigues oficines de Monsanto, criticada durant anys pels ecologistes. Aquest serà el primer cas jutjat fora de Califòrnia.
Companyia polèmica
Notícies relacionadesEl juny de l’any passat Bayer va comprar Monsanto per 53.724 milions d’euros en la que va ser l’adquisició estrangera més costosa de la història realitzada per una empresa alemanya. Des d’aleshores, els successius escàndols pels seus probables efectes cancerígens han portat el gegant farmacèutic a patir unes pèrdues en valor de mercat de fins a 30.000 milions d’euros. El mes passat els accionistes de l’empresa van mostrar el seu malestar amb la directiva per la compra de Monsanto.
Peracabar-ho d’adobar, divendres passat la justícia francesa va obrir una investigació contra Monsanto per haver espiat el 2016 més de 200 polítics, periodistes, científics i experts agrícoles, un mètode de recol·lecció de dades “fraudulent, deslleial i il·lícit” amb el qual la multinacional agroquímica va provar de reprimir les crítiques i de pressionar perquè s’aprovés l’ús de pesticides com el Roundup assenyalats pel seu potencial cancerigen. Bayer ha tornat a demanar disculpes.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"