informe sectorial

L'escassa digitalització frena la productivitat de la construcció espanyola

El sector de les infraestructures és el que més tard arriba a incorporar l'analítica avançada als seus processos

La consultora Mckinsey considera que les empreses poden millorar els seus marges almenys un 5%

construmat

construmat / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El sector de la construcció ha tardat a incorporar-se a l’era digital, de manera que és un dels menys avançats en l’adopció de les noves tecnologies. I aquest aspecte té un impacte significatiu en la productivitat, que està per sota d’altres sectors en els qualsl’analítica avançada i l’ús de les dades (‘big data’) han contribuït a millorar la seva eficiència. Així es reflecteix en l’estudi elaborat per la consultora Mckinsey per a BBConstrumattitulat‘Potencial de l’analítica avançada en la indústria d’Infraestructures a Espanya', que ha sigut presentat aquest dimecres en el marc del saló que se celebra al recinte de la Gran Via de la Fira de Barcelona.

L’informe destaca que les empresa d’infraestructures espanyoles van haver d’afrontar circumstàncies difícils amb la crisi. Entre el 2015 i el 2018 el seu marge d’ebitda va descendir en mig punt percentual, cosa que, sumada als retards d’inversions en el sector, ha provocat que moltes empreses d’infraestructures haguessin d’apostar pels mercats exteriors "exposant-se a nous riscos, competència i una base de contractistes fragmentada".

En l’estudi, la consultora planteja algunes claus per generar oportunitats entre les empreses d’infraestructures, perquè reverteixin la tendència" i aprofitin la capacitat de l’analítica avançada en les diferents etapes de vida dels projectes. Destaca que a mesura que es combina l’anàlisi de dades amb la intel·ligència artificial, l’aprenentatge automàtic i altres innovacions digitals, "sectors tan diversos com el dels béns de consum, la banca i la medicina han experimentat reinvencions. Però el sector d’infraestructures ha sigut lent a l’hora d’unir-se a l’era digital". L’índex de digitalització del Mckinsey Global Institute, situa la construcció entre els sectors menys avançats en l’adopció de les noves tecnologies. 

Condicions de mercat

Notícies relacionades

Per a les companyies d’enginyeria i construcció, el valor més gran de l’analítica avançada resideix en ajudar els equips de projectes a avaluar les condicions del mercat, la composició de les carteres i l’acompliment del projecte individualment. L’informe defensa que les firmes que utilitzen aquestes solucions poden fer ofertes més precises i evitar projectes no rendibles, així com millorar la seva taxa d’èxit en els que tenen un marge potencial més sòlid. L’ús adequat d’aquests elements permet incrementar "els marges de beneficis fins a un 5%".

"Els propietaris de projectes poden basar les seves decisions sobre inversionsn i millorar les operacions i el manteniment dels actius per mitjà de l’anàlisi de la informació generada", considera Antonio de Gregorio, soci de l’oficina de Madrid de la consultora. "Les empreses del sector de la construcció poden fer ofertes més adequades, dur a terme negociacions basades en dades amb els subcontractistes i anticipar problemes en els projectes abans que sorgeixin demores i sobrecostos", afegeix.