CONTROL TRIBUTARI

Hisenda es proposa regular el secret professional dels assessors fiscals

Els professionals temen retallades en la confidencialitat de les dades dels seus clients

El Govern ha de traslladar abans de final d'any la directiva sobre operacions transfrontereres agressives

zentauroepp45328849 maria jesus montero  entrevista181005225152

zentauroepp45328849 maria jesus montero entrevista181005225152 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Abans que acabi l’any el Govern espanyol, i tots els de la Unió Europea, han d’incorporar la Directiva europea que obliga els mitjancers fiscals (assessors, advocats, gestors administratius i d’altres) a 'delatar a Hisenda' de les operacions transfrontereres dels seus clients planejades per eludir el pagament d’impostos. A més, ho hauran de fer amb cert efecte retroactiu, sobre les operacions realitzades des del 25 de juny del 2018, quan va entrar en vigor la Directiva europea sobre mitjancers tributaris (DAC6).

Hisenda ja ha iniciat els treballs per elaborar la nova normativa. I ha comunicat als col·lectius afectats que "l’àmbit del secret professional a efectes de l’obligació d’informació" és una de les qüestions que seran regulades. Els assessors fiscals es temen el pitjor. Temen que el Govern aprofiti la nova legislació per retallar l’abast actual del seu secret professional i del dret de qualsevol persona a no autoincriminar-se.

"S’ha d’evitar qualsevol minva dels drets constitucionals", opina el president de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AEDAF), José Ignacio Alemany. "Els contribuents tenen dret a confiar la seva informació a un professional sense tenir a sobre l’'espasa de Dàmocles’ que hagi de ser transmesa a l’administració tributària en el termini de 30 dies", va afirmar Alemany dimarts passat durant la presentació d’un informe elaborat per la AEDAF AEDAF  sobre la transposició de la Directiva sobre mitjancers fiscals. "Si no, Hisenda es convertirà en un 'Gran Germà' que reduirà la nostra esfera de llibertat, intimitat i tranquil·litat", va afegir.

La bena i la ferida

En realitat, els representants d’AEDAF  semblen estar posant la bena abans que la ferida.

La transposició de la Directiva per part dels estats membres és d’obligat compliment i el seu objectiu és garantir "l’intercanvi automàtic i obligatori" entre els Estats membres d’operacions transfrontereres que poguessin ser considerades de "planificació fiscal agressiva".

No obstant, la mateixa Directiva estableix que cada Estat membre podrà "dispensar" els mitjancers fiscals del deure de ‘xivar’ quan això vagi en contra del secret professional regulat a cada país. Això sí, quan això passi, el mateix assessor haurà de comunicar al seu client aquesta obligació. 

Aquí hi ha la clau. En el dia d’avui es desconeix si el Govern espanyol dispensarà, o no, als assessors fiscals de la seva obligació de comunicar a Hisenda les operacions transfrontereres agressives o si, al contrari, hauran de delatar.

El que sí que sembla tenir clar Hisenda és que el secret professional no protegeix els assessors fiscals o advocats interns de l’empresa, ja que interpreta que a aquests efectes ells formen part de l’obligat tributari. A més, la Direcció de Tributs admet la possibilitat d’estendre les obligacions de la Directiva, no només als esquemes transfronterers agressius, sinó també a les operacions internes.

Regulació del secret

Segons les dades d’AEDAF, països com França, el Regne Unit o els Països Baixos ja han manifestat la seva voluntat de "dispensar" els assessors de l’obligació de comunicar a les seves administracions tributàries les operacions transfrontereres agressives.

Altres països com Itàlia, Bèlgica, Espanya i Àustria no han avançat res sobre això. El més que ha dit Espanya, en un document que va ser sotmès a informació pública per part d’Hisenda, és que "l’àmbit del secret professional a efectes de l’obligació d’informació és una de les qüestions a regular en la transposició" de la Directiva. I això ha portat inquietud al col·lectiu d’assessors.

El secret professional que empara els advocats a l’exercici de la defensa en un procés judicial està fora de tot dubte, a l’empara de la Constitució.

A més, la Llei General Tributària, al seu article 93.5 estableix que l’obligació dels professionals de facilitar informació rellevant a Hisenda no arribarà "a aquelles dades confidencials dels seus clients dels quals tinguin coneixement com a conseqüència de la prestació de serveis professionals d’assessorament o defensa".

Des del punt de vista d’AEDAF, aquest article protegeix el secret professional dels assessors, "tret que una llei posterior estableixi el contrari", i aquest és el seu temor.

No demonitzar

"Creiem que el contribuent té dret a anar a un assessor a conèixer el risc fiscal d’una operació sense que això ens obligui a comunicar-ho a l’Agència Tributària en el termini de 30 dies", va resumir el president d’AEDAF, en al·lusió al termini que estableix la mateixa Directiva.

"No volem estructures d’elusió fiscal. Volem claredat sobre com hem de comunicar-nos amb Hisenda i que a l’altar de la lluita contra el frau no se sacrifiquin drets que són més importants encara" va abundar Javier Gómez Taboada, responsable de la secció d’'Estudi i Investigació' d’AEDAF. 

Notícies relacionades

A més, atenent la possibilitat que Hisenda estengui les obligacions de comunicació a les operacions internes, els assessors entenen que Espanya hauria d’optar per una "transposició mínima" i no utilitzar el canvi legal "com excusa per ampliar el control fiscal preventiu a càrrec dels mitjancers" ja que això, segons la seva opinió, "no afavoreix la seguretat jurídica" i contribueix a "demonitzar a priori un sector professional".

¿Què és una "operació transfronterera agressiva"?

També hi haurà obligació de comunicar quan existeixi algun dels anomenats “indicis específics”. La Directiva fa referència a indicis específics vinculats al benefici principal (com l’adquisició d’empreses en pèrdues). També es parla d’indicis vinculats a operacions de baixa o nul·la tributació al territori de destinació. Altres indicis es vinculen al propòsit d’eludir l’intercanvi d’informació (ocultant la titularitat de comptes financers, per exemple) o els preus de transferència.