Energia
L'última oportunitat per a les centrals de gas natural
Els cicles combinats són la tecnologia amb més potència instal·lada, però la taxa d'utilització està al 15% de mitjana
zentauroepp1415997 t 1 tarragona 22 08 03 la comisi n nacional de energia o190601120321 /
Gairebé un quart de la potència elèctrica total instal·lada a Espanya procedeix de centrals de cicle combinat. Les centrals tèrmiques que cremen gas natural són la primera font d’energia per potència instal·lada (24.562 megawatts), no obstant, en producció ocupen el quart lloc després de la nuclear, l’eòlica i el carbó.
Durant els anys de la bonança econòmica, a començaments del segle XXI, algunes previsions van apuntar cap a un creixement de la demanda elèctrica per sobre del 2%. Uns càlculs que van fomentar la construcció de mig centenar de centrals arreu de la península Ibèrica que amb l’arribada de les renovables van veure com els seus plans se n’anaven en orris. En l’actualitat hi ha disponibles 49 centrals –l’any passat va tancar la central de cicle combinat de Tarragona de Viesgo–, però la gran majoria estan infrautilitzades.
El 2018, la taxa d’utilització d’aquesta tecnologia es va situar en l’entorn del 13%, 3,7 punts percentuals menys que un any abans, i el mateix que en el 2016, segons dades de Red Eléctrica. Un negoci ruïnós per a les propietàries: gegants de l’energia com Naturgy, Iberdrola o Endesa que, no obstant, podrien començar a veure una petita llum al final del túnel amb l’adeu del carbó.
Tecnologia cara
Amb la desaparició del carbó –el tancament de centrals està previst abans de juny del 2020– la següent tecnologia més cara és el gas, per la qual cosa a priori sembla l’escollida per marcar el preu de l’electricitat en els pròxims anys. A més, el principal problema de les renovables és la seva inestabilitat, necessiten vent o sol per generar electricitat, per això, i si es compleix el calendari de tancament ordenat del parc nuclear ideat pel Govern i les elèctriques entre 2027 i 2030, les centrals de gas quedarien com la tecnologia de suport òptima per donar estabilitat al sistema elèctric.
No obstant, encara caldrà veure com es produeix aquest tancament i sobretot com es realitza la instal·lació de renovables. En les previsions del Govern, descrites en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima enviat al febrer a Brussel·les, es manté la capacitat actual dels cicles combinats el 2030. No obstant, també es preveu un ritme d’instal·lació de renovables inaudit fins ara: 57.000 megawatts d’energia verda i de dues formes d’emmagatzemament –3.500 megawatts de bombatge i 2.500 de bateries–. És a dir, les centrals de gas tenen una oportunitat molt limitada de reclamar el seu lloc en el mix.
El 2019 les centrals de gas han començat amb un increment de la seva generació del 66,8%. Segons dades de Red Eléctrica, els cicles combinats han passat d’un 8,2% de presència en el mix energètic en els cinc primers mesos de 2018 a un 14,1% el 2019. Per contra, la generació per carbó s’ha reduït un 35,4% respecte al mateix període de l’any passat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista