HO AVANÇA 'LA REPUBBLICA'

Brussel·les obrirà expedient sancionador a Itàlia pel deute excessiu

La Comissió Europea demana retallades i adverteix Roma que la seva política pressupostària posa en perill l'economia del país

afp 1h25p3

afp 1h25p3 / INA FASSBENDER (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Reuters

La Comissió Europea obrirà formalment un expedient sancionador contra Itàlia pel seu deute excessiu i –al seu parer– pels insuficients esforços del Govern de Giussepe Conte per reduir el dèficit, segons avança ‘La Repubblica’. Brussel·les va obrir la porta a aquest procés dimecres passat després d’enviar una carta d’avís a Roma.

Segons ‘La Reppublica’, la Comissió Europea demanarà a Itàlia que faci retallades pressupostàries per un import d’entre 3 i 4 bilions d’euros si vol evitar les sancions. “L’absència de polítiques pressupostàries prudents exposa al país a una important falta de confiança en els mercats, amb un impacte en l’economia real i el creixement”, assenyala la carta.

Itàlia ha evitat fins ara les mesures disciplinàries després d’assolir un acord amb la Comissió sobre el seu pressupost per al 2019. La coalició italiana formada pel Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, aleshores va acceptar posposar alguns plans de despesa.

Segons les últimes previsions econòmiques de la Comissió Europea, els nivells de deute públic a Itàlia es dispararan fins al 133,7% aquest any i el 135% el 2020, amb un dèficit que arribarà al 3,5%, per sobre del límit que fixa el pacte d’estabilitat i creixement.

Salvini demana revisar les normes

Si segueixen endavant el procediment l’import de les sancions podria equivaler al 0,2% del PIB del país, que rondaria pels 3.500 milions d’euros.  Abans d’això, s’obrirà un període de 15 dies perquè Estats membres confirmin la sanció.

El vicepresident del Govern i ministre d’Interior, el populista Matteo Salvini, ha demanat a la UE una reunió per revisar la política fiscal que regeix per als estats membres. Salvini considera que aquestes normes empobreixen els italians i impedeixen el creixement de l’economia. “Farem tot el possible per estar dins dels paràmetres fixats, però si el teu fill té gana.... ¿Què fas? ¿Et quedes dins del paràmetre i deixes passi gana o el revises perquè pugui menjar? La prioritat és sempre el teu fill”, ha argumentat.

Notícies relacionades