Segones oportunitats
Reciclar talent i recursos: com reenganxar-se al mercat laboral gràcies a roba utilitzada
La fundació Formació i Treball va inserir 1.034 persones el 2018, el 27,5% més que a l'exercici anterior, amb un pressupost de 15 milions d'euros
Imagen de archivo de la Fundació Formació i Treball /
Una samarreta que algú ja no utilitza pot ser la primera peça d’un puzle que permet que una persona en risc d’exclusió social aconsegueixi reenganxar-se al mercat laboral. En aquest cas el confeccionador del trencaclosques és la fundació Formació i Treball, una entitat dedicada a la inserció laboral de col·lectius vulnerables que el 2018 va aconseguir que un total de 1.034 persones trobessin treball, el que representa un augment del 27,5% respecte a la taxa d’inserció de l’any anterior. Amb un pressupost de 15 milions d’euros, l’entitat sense ànim de lucre va aconseguir inserir el 29,6% de les 3.497 persones ateses, segons les dades ofertes per l’organització en el seu balanç anual.
Formació i Treball basa la seva actuació en les segones oportunitats, tant per a les persones com per als materials. Aquesta fundació, creada per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, treballa principalment a les províncies de Barcelona i Tarragona, en col·laboració amb programes públics i privats d’inserció, de la mà de Barcelona Activa, altres municipis o l’Obra Social La Caixa i amb usuaris de serveis socials que els són redirigits.
Les seves fontsd’ocupació, tant directa com de formació, es basen en l’hostaleria i el reciclatge de roba. De la primera gestionen una mitjana de dos càterings al dia i regenten un menjador social a Tarragona i el menjador del campus Diagonal-Besòs de la UPC del Besòs, per als quals van elaborar el 2018 un total de 71.218 menús, reutilitzant excedents de diferents empreses, tal com detalla el director de la fundació, Albert Alberich. Recentment han realitzat una col·laboració de càtering al popular festival de música Primavera Sound.
I per a la segona basen el seu subministrament als contenidors taronges que hi ha a places, centres cívics o supermercats al llarg de tot el territori, on els veïns donen les peces que ja no es posen. Es reutilitzen o n’extreuen noves fibres o altres materials, que després tornen al mercat en forma de roba reciclada via les cadenes de “Botiga Amiga”.
Formació i Treball tracta les peces a la seva planta de Sant Esteve Sesrovires, que el 2018 va processar 11.000 tones de roba. "És la planta de tractament tèxtil més gran del sud d’Europa", segons detallen des de la fundació. En aquesta fàbrica va treballar durant un temps Núria Rojo. "Aquesta empresa em va canviar la vida, no sabia on posar-me, perquè no tenia res. Les vides que tenim totes les que treballem allà ens uneixen més". Avui té un contracte en una empresa de l’economia ordinària i explica que el seu projecte ara és estalviar per intentar guanyar-se la vida amb la seva veritable passió: l’art. "Sempre m’hi he dedicat, però com a hobby, i gràcies a l’empresa [Roba Amiga] em crec que puc", explica.
Una ETT social
Notícies relacionadesDes de la fundació Formació i Treball combaten les disfuncionalitats del mercat amb les seves mateixes armes. El 2016 van crear una empresa de treball temporal (ETT) social, especialitzada en la inserció col·lectiva de persones amb risc de vulnerabilitat. "Ens vam adonar que aquestes persones eren les primeres descartades en els processos de selecció", compte Alberich. Així que van decidir convertir-se ells mateixos en el mitjancer.
El 2018 van donar ocupació mitjançant aquest mecanisme a 61 persones, amb 166 contractes, de les quals un total de 14 van acabar finalment contractades directament per l’empresa on van donar servei. A data del mes de març del 2019 ja acumulen 45 persones contractades via aquesta ETT social, amb 74 contractes i de les quals quatre ja han sigut incorporats directament a les empreses ordinàries. "Aquest any, com a mínim, doblarem les xifres del 2018", explica la directora d’Acció Social de la fundació, Marina Arnau.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia