DADES D'UNA MÚTUA

La meitat d'accidents laborals passen en les tres primeres hores de feina

asepeyo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El 51,9% dels accidents laborals amb baixa tenen lloc en les tres primeres hores de la jornada laboral, si bé la segona hora de feina és la que presenta més sinistralitat, ja que s’hi concentren 2 de cada 10 accidents. Són dades del IV Observatori de sinistralitat laboral d’Asepeyo, que destaca que la sinistralitat laboral amb baixa encadena cinc anys creixent més que l’ocupació, a l’augmentar el 2018 un 4,4%, 1,5 punts per sobre de l’increment de l’afiliació.

El perfil majoritari de l’accidentat a la feina és el d’un home entre 31 i 50 anys, amb una antiguitat en l’empresa inferior a tres anys, que pateix un sinistre de caràcter lleu, en dilluns, durant la segona hora de la jornada laboral i mentre feia un desplaçament (caminar, córrer, pujar o baixar). 

"Tot i que és una tendència habitual que en cicles econòmics de creixement augmenti també la sinistralitat, aquest 4,4% és important", ha assenyalat a Efe el director territorial de l’àrea centre d’Asepeyo, Constantino Perea.

El cost només per les baixes per incapacitat temporal per accident de feina gestionades per aquesta mútua, que té al voltant del 16 % del mercat, va ascendir a 141,9 milions d’euros. D’aquest import, 106,4 milions van ser desemborsats per la mútua, en tant que 35,4 milions van correspondre al cost directe assumit per les empreses que milloren la prestació per incapacitat temporal perquè arribi al 100% del salari, ja que la baixa només cobreix el 75% de la base de cotització.

Construcció, amb més baixes

La construcció és el sector amb més incidència de baixes respecte al total d’ocupats, a més de ser el que va registrar el creixement més gran de la sinistralitat el 2018 (12,8 %), d’acord amb les dades d’Asepeyo. El segueixen en més incidència la indústria manufacturera, l’hostaleria i el sector del transport i emmagatzemament.

Segons l’observatori, així que avança la jornada laboral més baixa és la taxa de sinistres, fins i tot per a les jornades que es prolonguen fins a 12 hores.

Dilluns és el dia amb més accidents laborals amb baixa, el 21,1% del total, una taxa que va baixant així que passen els dies, si bé Asepeyo explica que en aquest cas moltes vegades els accidents que tenen lloc en divendres es deixen passar i no s’informen fins dilluns si les molèsties persisteixen.

Un de cada cinc accidents deriva en patologies de l’esquena, si bé el 99,28% dels accidents de feina són de caràcter lleu; el 0,60%, greus; el 0,03%, molt greus, i el 0,09%, mortals.

Reincidents

La incidència dels accidents mortals és de 0,33 per cada 10.000 treballadors, menys d’una quarta part de la registrada l’any 2000 (1,47). Això suposa que només un 7,2% dels treballadors va tenir algun accident l’any passat, si bé d’ells hi ha un 11% que va tenir-ne més d’un i que acumula un de cada cinc accidents, la qual cosa els converteix en el col·lectiu en el qual les empreses han d’extremar la prevenció de riscos.

Notícies relacionades

Per Perea, un altre dels aspectes en els quals ha d’incidir la prevenció és en els accidents de trànsit, perquè tot i que només representen el 13,5% del total dels accidents laborals amb baixa mèdica, són els responsables de gairebé la meitat de les morts (46,5%).

Dels 73 morts en accident laboral comptabilitzats per Asepeyo el 2018, 11 van morir en un accident de trànsit durant la jornada i 23 ho van fer in itinere, a l’anar o al tornar de la feina al domicili habitual. A més, el 16,4% del total de dies de baixa estan relacionats amb accidents de trànsit, que solen tenir també una durada mitjana superior a les baixes per un altre tipus d’accident.