Filantropia
De Bill Gates a Isidre Fainé
El llibre 'Filantropia i progrés' revisa el món de la filantropia a través de les històries de dotze empresaris

donacio-la-caica-hospital-sant-joan-deu-barcelona
De Bill Gates a Fainé, passant per una dotzena de multimilionaris famosos amb una característica en comú: la filantropia. Aquesta és la proposta amb què s’il·lustra la primera entrega de la col·lecció 'Forbes Books' que, sota el títol 'Filantropia i progrés’, dona unes píndoles sobre la vida i obra social de dotze empresaris considerats els principals filantrops del nostre temps. En la selecció dels perfils participen els diners que s’hi destinen, però també la causa, perquè tan important és el quant com el per a què, segons l’editor del llibre i director de l’editorial de revistes Spainmedia, Andrés Rodríguez.
'Filantropia i progrés’ pretén explicar que la filantropia és sinònim de progrés. "Hi ha altres mesuradors del progrés com el PIB, el nivell educatiu, l’emigració, la incorporació de les dones a l’Ibex... i dels últims sortiria la filantropia", explica Andrés Rodríguez, i afegeix: "Hem de millorar". En aquest sentit, Rodríguez posa l’exemple d’Amancio Ortega, que cada vegada que fa una donació rep constants crítiques. "L’important no és ni quins pocs diners dona respecte al que té, ni quins beneficis treu –tant de bo pogués treure més, afegeix– l’important és el motiu, és a dir, la causa i l’efecte contagi", apunta, perquè tan important és fer una bona obra com dir que s’ha fet: és un error donar sense comunicar perquè eludeixes l’efecte contagi".
Notícies relacionadesAixí, l’obra prova de contribuir a la divulgació d’un aspecte "de gran rellevància estratègica" com és la filantropia per a moltes empreses, mentre suposa un reconeixement al compromís d’aquestes persones amb la societat que els envolta. Entre les històries que es poden llegir hi ha la de Bill Gates i la seva dona Melinda Gates, que a través de la seva fundació han destinat prop de 4.000 milions de dòlars al desenvolupament global, al sector salut i a polítiques que advoquen per un ús responsable de la tecnologia. Una xifra alta que ni s’acosta als 36.000 milions de Bill Gates i la seva dona per avançar en el desenvolupament de l’agricultura en comunitats locals o per combatre malalties com el VIH, malària, pòlio o tuberculosi.
També s’exposa el cas de Warren Buffet, que ha destinat més de 46.000 milions a la filantropia, segons el llibre, o Mark Zuckerberg, amb aproximadament 1.900 milions. George Soros, Carlos Slim o el xinès Li Ka-shing també un capítol en un volum, en el qual l’únic espanyol és un català: Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa que l’any passat es va gastar 545 milions d’euros en la seva obra social. "Un filantrop d’arrels humils" és el nom de la seva història.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- A Catalunya Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- Educació a Catalunya Les proves de competències bàsiques de primària i ESO arrenquen amb polèmica per l’ús d’ordinadors
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- El conflicte del Pròxim Orient Trump obre converses directes amb l’Iran sobre el seu programa nuclear
- Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials
- Guerra comercial Trump redobla l’amenaça a la Xina i exigeix a la UE comprar energia als EUA
- Tornada a la champions Torna Iñigo Martínez, un dels vuit pilars de l’Excel de Flick