Mercat laboral
L'atur puja en 54.371 persones, el pitjor agost des del 2010
El volum total d'aturats es va situar en 3.065.804 persones, registrant la primera pujada en els últims set mesos
També va ser un mal agost per a Catalunya, el pitjor des del 2011, i la xifra de desocupats queda en 371.418 persones
paro agosto
L’agost sol ser un mal mes per a l’ocupació, però el d’aquest 2019 ha deixat unes xifres especialment dolentes, segons recullen les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball. L’atur ha pujat, concretament en 54.371 persones; la pujada més gran en un mes d’agost des del 2010, en plena destrucció massiva d’ocupació posterior a l’esclat de la crisi. I l’entrada de nous ocupats no ha compensat, sinó al contrari; marcada pel final de la temporada turística i el final de cicle de determinats contractes en sectors com el de l’Educació. Espanya ha perdut aquest mes d’agost un total de 212.984 afiliats a la Seguretat Social, el que representa la destrucció d’ocupació més gran en un vuitè mes de l’any des del 2008.
L’últim mes de l’estiu és històricament negatiu per al mercat laboral espanyol i que augmenti l’atur és una tendència estadísticament habitual. Cal remuntar-se fins al 2013 per trobar-se un vuitè mes de l’any en què l’atur baixés respecte al juliol, i ho va fer simbòlicament en 31 persones. És, a més, l’únic agost des del 2001 en què no ha pujat l’atur en termes intermensuals. No obstant, i malgrat que aquest any el tancament de l’estiu ha deixat diversos titulars negatius, l’economista de Funcas Fernando Gómez considera que aquest mes ha sigut “menys dolent de l’esperat, considerant que el juliol va ser especialment dolent”.
En aquest sentit, les dades publicades aquest dimarts per Treball confirmen els evidents signes de desacceleració en l’ocupació. "Les dades de setembre ens permetran saber si l’alentiment de l’economia en general, i del mercat de treball en particular, impactarà amb més o menys força", assenyala Gómez. L’atur continua caient a nivell interanual, és a dir, si comparem l’agost d’aquest any amb el de l’anterior. Aquest 2019 la reducció ha sigut del 3,7%, tot i que cada vegada aquest ritme va a menys. L’any el va començar amb reduccions del 5,5% i l’agost de l’any anterior l’esmentat percentatge era del 5,9%.
I un altre mal senyal és que l’atur en termes desestacionalitzats ha pujat per segon mes consecutiu, concretament aquest agost en 4.435 persones. Per sectors econòmics de procedència dels treballadors, l’atur registrat s’ha reduït en Agricultura en 6.655 (-4,4%) i s’incrementa en Indústria en 7.756 (+3%), en Construcció en 11.365 (+4,5%) i en Serveis en 45.707 (+2,2%).
També va ser un mal agost per a Catalunya, el pitjor des del 2011 en termes de l’atur. Aquest va augmentar en 12.588 persones, respecte al mes de juliol, el que representa un augment del 3,5%, i deixa la xifra total d’aturats en 371.418 persones. La tendència o mes bé la inèrcia, igual com en el conjunt d’Espanya, és que en termes interanuals el mercat laboral català aconsegueix continuar reduint els seus nivells d’atur. Tot i que cada vegada li costa més i ho aconsegueix a ritmes cada vegada més reduïts. Aquest agost l’atur va baixar respecte a l’agost de l’any anterior a una velocitat del 2,4%; quan va començar l’any amb reduccions del 5,4%.
Més de 200.000 llocs de treball destruïts
Si en termes d’atur aquest agost no ha sigut un bon mes, en termes de creació d’ocupació ha sigut encara pitjor. Aquest mes s’ha produït la destrucció neta més gran d’ocupació des del gener del 2013 i la més gran en un mes d’agost des del del 2008, amb un saldo negatiu de 212.984 afiliats a la Seguretat Social menys. El final de la temporada turística i el venciment d’un cicle de contractació en sectors com el de l’Educació (que cada agost assoleix el seu mínim anual) han marcat aquesta reducció de l’ocupació. El nombre total de treballadors en actiu es va situar en els 19.329.227 cotitzadors.
Una altra de les notes negatives del balanç d’aquest mes passat és que el mercat laboral espanyol ha perdut la simbòlica cota de les nou milions de dones ocupades. L’ocupació femenina, estadísticament més sensible als cicles econòmics, ha baixat en 93.191 persones, fins a les 8.913.733 afiliades a la Seguretat Social.
A Catalunya també va baixar el nombre de treballadors actius en 65.190 persones respecte al mes anterior (-1,9%), malgrat que interanualment creix en 80.045 persones (+2,4%), fins a deixar un total de 3,45 milions d’afiliats a la Seguretat Social.
La contracció generalitzada de l’afiliació a la Seguretat Social es plasma també en el nombre de contractes firmats. Van ser un total de 1.519.922 rúbriques les que es van realitzar a l’agost, el 30,3% menys que el mes anterior i el 5,2% menys que en el mateix període de fa un any. Com ve sent habitual, la majoria van ser contractes temporals, concretament el 91,5%; el percentatge més alt des de començament d’any.
Per la seva banda, la contractació indefinida va registrar el seu setè mes consecutiu de caigudes interanuals; amb el 20% menys de contractes fixos firmats aquest agost que l’anterior. "La sensació d’incertesa generalitzada i que la desacceleració de l’exterior pot arribar en qualsevol moment a Espanya pot influir que els empresaris siguin més reticents a optar per la contractació indefinida", opina Gómez de Funcas.
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa