Falsos autònoms

Inspecció de Treball multa amb 8,1 milions d'euros 110 empreses càrnies a Catalunya

L'autoritat laboral aflora més de 7.000 falsos autònoms a escorxadors, plantes de processat i altres centres de treball durant un període d'anys

grupo-jorge

grupo-jorge

3
Es llegeix en minuts

Inspecció de Treball ha aflorat en els últims dos anys un total de 7.263 falsos autònoms en la indústria càrnia a Catalunya. Aquests es concentraven en 110 empreses, a les quals l’autoritat laboral ha interposat requeriments que junts sumen un total de 8,1 milions d’euros en concepte de quotes no pagades a la Seguretat Social. Així ho revelen les actes d’Inspecció fetes públiques aquest dilluns per CCOO de Catalunya.

Si bé el conflicte entorn dels falsos autònoms està últimament vinculat a nivell mediàtic a les disruptives empreses digitals de repartiment, com Glovo, Deliveroo i Uber Eats, aquesta trampa legal també té lloc en oficis tan antics com els de la indústria de la carn. Aquest sector representa el 4% PIB de Catalunya i ocupa actualment 30.000 treballadors. I el seu pes a nivell de tot Espanya és molt significatiu, aportant, segons dades de CCOO, el 40% de tota la producció del sector carni espanyol.

La regularització d’aquests més de 7.000 falsos autònoms a Catalunya l’ha fet pública CCOO com a resultat d’una ofensiva sindical que, en molts casos, ha dut a terme de manera conjunta o en paral·lel amb altres centrals, com UGT. Un dels casos més emblemàtics, i d’actes de liquidació d’Inspecció de Treball més abundants, va ser el que ja va avançar en exclusiva EL PERIÓDICO: el Grup Jorge.

Aquest grup empresarial aragonès va ser obligat a regularitzar 1.616 falsos autònoms que treballen als dos escorxadors que té a Catalunya a través de cooperatives de treball. I la ‘policia laboral’ li va exigir per això 6 milions d’euros. En l’esmentat episodi la unitat d’acció sindical no va ser possible i CCOO i UGT van firmar acords de regularització amb l’empresa per separat.

Aquesta ofensiva sindical va començar el 2017 per tot Espanya i, segons dades de CCOO, llavors es partia d’una indústria càrnia que ocupava 21.000 falsos autònoms a tot el país. Dos anys després i després de centenars d’actuacions d’Inspecció de Treball, s’han regularitzat 19.500 persones; 7.263 de les quals a Catalunya.

El transvasament de treballadors del règim d’autònoms, mitjançant falses cooperatives de treball, al règim general, no només comporta uns ingressos més elevats per a les arques de la Seguretat Social, sinó també per a les butxaques dels treballadors. CCOO xifra que de mitjana un treballador ha guanyat el 30% de salari al passar a regir-se pel conveni sectorial, fins a un sou mitjà de 1.700 euros bruts.

I s’hi poden afegir les mesures obligatòries en matèria de salut laboral, els descansos garantits i una flexibilitat i hores extres limitades, qüestions no garantides sota el règim d’autònoms. I això no ha comportat una disminució de l’ocupació, segons ha afirmat el responsable de la indústria alimentària de CCOO a nivell estatal, Vicente Canet. «El sector continua creixent en producció i ocupació», ha asseverat.

Inspeccions pendents

Notícies relacionades

Si bé CCOO xifra que la gran majoria de treballadors que estaven en un mal enquadrament al sector ja han passat al règim general, també ha reconegut que queden algunes empreses en què encara impera la pràctica de les cooperatives de treball. Ascendeixen a unes 1.500 persones a tot Espanya i a Catalunya, i un dels casos més coneguts ésBonÀrea. Al seu centre de producció de Guissona ocupa, mitjançant cooperatives de treball, entre 500 i 700 persones en règim d’autònoms. «Estan denunciats», ha afirmat Canet.

I, malgrat que 110 empreses a Catalunya ja han abandonat l’ocupació de falsos autònoms, algunes han optat per vies alternatives dins de la legalitat per estalviar costos. Una d’aquestes pràctiques és la creació d’empreses multiserveis, que permeten a les companyies elaborar un conveni d’empresa i pagar per sota del salari i condicions establerts en el sectorial. Una cosa censurada recentment de manera pública i conjunta per Govern, patronals i sindicats.