Experiència a l'atur
#NoALaDiscriminaciónPorEdad, la campanya per la inclusió dels treballadors grans
L'atur de llarga durada es cronifica entre els treballadors grans, mentre que el pes dels joves és cada vegada més petit en el mercat laboral
La marca de roba especialitzada en venda per internet Venca ha sigut l’últim nom a afegir-se a una llarga llista aquest 2019 d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) a Espanya. Aquesta empresa, amb seu a Vilanova i la Geltrú, es va impulsar, abans de saltar a l’‘online’, partint de la venda per catàleg. És precisament aquesta secció, copada per treballadors ja experimentats, de la qual vol prescindir.
Als fins a 68 treballadors de la modesta Venca els precedeixen xifres més elevades, com els 4.500 expedients acabats de tancar de Telefónica, els 3.223 del Banco Santander o els 2.023 de Caixabank. Tots sota el mateix denominador comú: pactar sortides per als treballadors de més edat de cara a abordar la reconversió tecnològica. Aquestes baixes es produeixen en un context en què l’atur, i especialment el de llarga durada, s’ha cronificat entre els més grans de 45 anys una dècada després de l’esclat de la crisi.
Segons les últimes dades disponibles de l’Enquesta de Població Activa (EPA), referents al segon trimestre del 2019, a Espanya quatre de cada deu aturats tenien 45 anys o més. Això equival a 1,2 milions d’aturats dels 3,2 milions inscrits a les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Aquesta proporció s’ha disparat en l’última dècada i respon a una cronificació de l’atur entre determinades capes de la població, que una vegada expulsades del mercat de treball en l’inici de la recessió no s’hi han pogut reenganxar. Ja que si el 2019 quatre de cada 10 aturats tenien més de 45 anys, el 2008 aquesta proporció era de dos de cada 10; la meitat.
I, en paral·lel, el pes dels joves és cada vegada més petit. Segons les mateixes dades de l’EPA, els menors de 26 anys representen el 5,6% del total d’ocupats, quan el 2007 van arribar a ser el 10,3%. Aquesta falta de saba nova i el desaprofitament de gran part del talent ‘sènior’ no han passat desapercebuts per a l’Administració i ja va ser un dels temes troncals entre els ministres de Treball del passat G-20. I tampoc li és aliè a part de l’empresariat, com és el cas de José María Torres, propietari de Numitec i patró de la Fundació Pimec.
Aquest empresari és un veterà a l’hora de promoure les segones oportunitats, fins al punt que un curt patrocinat per ell sobre aquest tema va guanyar un premi Gaudí el 2015.
Notícies relacionadesI el seu pròxim projecte, amb el recolzament de la Fundació Pimec, està dirigit a conscienciar l’empresariat i el sector públic de la necessitat d’aprofitar aquest talent sènior i potenciar els equips intergeneracionals. Sota l’eslògan de #NoALaDiscriminaciónPorEdad, Torres vol reivindicar que «tenir més de 45 anys no ha de ser una barrera per a la contractació i s’ha de valorar l’experiència i els coneixements acumulats, tant en l’àmbit laboral com en el personal».
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista