Desacceleració
Foment preveu un final d'any marcat pel repunt dels ERO
La patronal de la gran empresa catalana estima que la formació d'un Govern estable podria revertir alguns efectes de la frenada econòmica sobre l'ocupació
GRA278 BILBAO, 19/11/2013.- Una oficina de Lambide con una larga cola de desempleados en Bilbao, cuando hoy se ha conocido que el número de desempleados registrados en los servicios públicos de empleo aumentó en febrero en 2.231, hasta los 4.152.986 personas, frente a las reducciones experimentadas en ese mes en los años 2014 y 2015. EFE/LUIS TEJIDO /
Foment del Treball preveu que el 2019 començarà de la mateixa manera com el va començar: marcatge per un repunt dels acomiadaments via expedients de regulació d’ocupació (ERO). Des de la patronal catalana apunten que les xifres de treballadors afectats per aquests processos, el 42,7% més que a l’exercici anterior, es mantindrà i anirà a més; accentuat per la frenada econòmica global i la falta de Govern a Espanya. «Una estabilitat política més gran, tant a Espanya com a Catalunya, podria revertir la tendència», ha declarat en roda de premsa la president de la comissió laboral de Foment, María Ángeles Tejada.
Si els ERO de Caixabank, Dia o Vodafone van arrencar l’any, General Cable, l’antiga Tyco o el Grup Zuric són els últims en afegir-se recentment a la llista de reestructuracions empresarials amb acomiadaments col·lectius pel mig. Les xifres encara revelen una realitat molt llunyana a la qual es va viure a Catalunya durant els pitjors moments de la recessió. El màxim d’ERO registrats es va aconseguir el 2012, quan aquests van arribar a la xifra de 5.669 expedients. Des que va començar el 2019 (gener-agost, últimes dades disponibles) aquesta dada és de 254. Una xifra que, no obstant, ha afectat el 42,7% més de treballadors i s’ha saldat amb 1.715 acomiadaments. La gran majoria, en la indústria.
Des de Foment veuen en aquesta estadística un canvi de tendència, marcat per la desacceleració generalitzada i que es reproduirà tant en el que queda d’any com en els venidors. Si fins ara la tònica era que cada exercici tancava amb menys afectats per ERO que l’anterior, a partir d’aquest 2019 serà al revés, tal com ha estimat el director de relacions laborals de Foment, Javier Ibars.
I un altre element que ha introduït Ibars per explicar aquest nou degoteig d’acomiadaments col·lectius, a part de l’especial sensibilitat de la indústria al context internacional, són els increments salarials actuals, que a nivell de convenis se situen al voltant del 2,3%. Aquests, segons han considerat des de la patronal catalana, limiten la capacitat d’inversió empresarial. A això s’ha d’afegir la incertesa política i què passarà amb l’actual marc de relacions laborals. És a dir, què passarà amb les actuals reformes laborals vigents i què farà el PSOE, si finalment aconsegueix formar Govern, amb elles. «És complicat un creixement de les inversions i de l’ocupació amb aquestes incerteses», ha remarcat Ibars.
Més ERO, més vagues
Notícies relacionadesLa patronal s’està preparant per gestionar una de les conseqüències de l’augment de les reestructuracions empresarials i els acomiadaments col·lectius: l’augment de la conflictivitat laboral. Després de diversos anys de «pau social» en la gran majoria d’empreses i de vagues a la baixa, Foment preveu que aquest 2019 també serà un any de canvi de tendència en aquest aspecte. Segons les dades de l’Observatori del Treball, entre el gener i el maig del 2019 es van fer a Catalunya un total de 68 vagues amb incidència; el 54% més que en el mateix període de l’any anterior. Això va provocar que es deixessin de treballar 99.119 jornades laborals.
La conflictivitat laboral segueix el mateix guió que els ERO, encara les xifres actuals revelen una realitat allunyada del panorama més dur després de l’esclat de la crisi, però també mostren una tendència a l’alça. El 2019 serà el primer any després de cinc descensos consecutius que pujarà la conflictivitat laboral.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid