ENERGIA
Holaluz surt a borsa
La companyia sortirà al Mercat Alternatiu Borsari al novembre per aconseguir recursos per a la seva expansió
Els socis fundadors mantindran la majoria accionarial després d'haver captat per a la firma entre 30 i 40 milions
1
Holaluz surt a borsa. La companyia elèctrica referència en els últims anys en energies renovables a Espanya ha decidit fer el pas de venda d’accions al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) a finals de novembre i amb la vista posada a la Borsa de Madrid. Amb l’operació, la companyia preveu captar entre 30 i 40 milions per finançar la seva expansió.
L’arribada de nous actius permetrà a la companyia assolir el milió de clients, davant els 215.000 actuals, i les 50.000 instal·lacions fotovoltaiques per a finals del 2023, segons la previsió de la direcció. Carlota Pi, Oriol Vila i Ferran Nogué, cofundadors de l’empresa, continuaran mantenint la majoria del capital de l’empresa una vegada que Holaluz comenci a cotitzar. «Aquesta operació manté intacta la nostra visió, la de dotar de sentit i propòsit transcendent la companyia», van explicar els fundadors en un comunicat.
JB Capital Markets actuarà com a ‘global coordinator’, i GVC Gaesco, com a banc col·locador. Uría&Menéndez i Baker&McKenzie actuen com a assessors legals de l’operació; Impulsa Capital, com a assessor registrat, i EY fa les tasques d’auditoria.
La sortida al mercat pretén buscar finançament per a nous projectes i aflorar plusvàlues per als fundadors. Holaluz va tancar l’exercici del 2018 amb una facturació de 180 milions d’euros i 180.000 clients.
L’anunci de sortida a borsa arriba en ple procés de finançament extern, amb una ronda de 50 milions que havia de finalitzar ben aviat i que ha desembocat en la decisió de sortida borsària. Holaluz havia anunciat aquest setembre que havia entrat en el capital la companyia basca de previsió Geroa. Holaluz també havia anunciat un acord amb Falck Renewables per a la firma d’un contracte de subministrament a llarg termini (PPA) per adquirir 26 GWh d’energia eòlica a Espanya per 10 milions d’euros. Aquest tipus de contractes té unes necessitats de finançament exigents. No tenir capacitat per a la firma de PPA suposa limitar el creixement al no disposar de prou energia per comercialitzar a preus competitius.
L’objectiu estratègic de la sortida a borsa és potenciar el pes de la companyia al mercat domèstic d’instal·lacions fotovoltaiques, però també afrontar la firma de futurs contractes de subministrament a llarg termini i preu pactat.
Holaluz ofereix des de fa dos mesos un nou servei pel qual els propietaris d’una instal·lació fotovoltaica reben descomptes a la factura pels excedents de la seva instal·lació. La firma l’ha batejat com a Holaluz Cloud i és un avanç del que serà la denominada compensació simplificada, proposada pel Govern central, però encara no ofert per cap d’elèctrica, ja que no s’han definit encara els detalls del seu funcionament (previst per a l’octubre però no es descarten retards).
Notícies relacionadesA l’estalvi energètic de l’ordre del 35% que poden assolir els propietaris d'instal·lacions fotovoltaiques pròpies s’hi suma aquesta possibilitat de rendibilitzar la producció no utilitzada, per la qual cosa l’estalvi pot arribar al 50%, segons Holaluz. El cost mitjà d’una instal·lació fotovoltaica privada és d’uns 4.000 euros i la companyia preveu que aquests costos es vagin reduint.
Geroa, amb seu a Sant Sebastià, ha sigut l’última a entrar al capital d’Holaluz. Gestiona l’estalvi de prop de 110.000 treballadors i suma actius per més de 2.150 milions d’euros. Holaluz va assegurar que l’entrada de nou capital per part de Geroa es destinarà a accions que permetin multiplicar el creixement de la companyia així com accelerar la seva visió sobre l’autoconsum, amb l’objectiu d’assolir les 1.000 instal·lacions fotovoltaiques a finals d’any. Amb l’entrada al capital de Geroa estava previst que la majoria de l’accionariat seguís en mans dels socis fundadors de la companyia (Carlota Pi, Oriol Vila i Ferran Nogué), plans que no canvien amb la sortida borsària. Axon Partners, que va invertir una mica més de quatre milions el 2016, i Geroa ostenten actualment una participació minoritària.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia