comerç
Espanya demana ajuda a Brussel·les per a l'oli, les olives i el vi afectats pels aranzels dels EUA
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, veu receptivitat en la Comissió Europea després de reunir-se amb els comissaris Hogan i Malmström
L'Executiu comunitari n'avalua el possible impacte, però diu estar compromès en la defensa d'empreses, agricultors i ciutadans
zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 /
L’amenaça d’aranzels del Govern dels Estats Units a la Unió Europea per valor de 7.500 milions de dòlars, en resposta als subsidis europeus a Airbus, ha obert un nou front que amenaça el sector agroalimentari espanyol. De moment, no hi ha xifres sobre l’import d’ajuts que Espanya podria sol·licitar a Brussel·les però el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ja ha avançat davant de la Comissió Europea que si l’Administració de Donald Trump passa a l’acció necessitaran recolzament financer per compensar sectors com l’oli, l’oliva de taula o el vi.
«No podem anunciar cap quantitat sense efectuar una valoració prèvia de l’impacte i de la situació» però «estem parlant en el conjunt dels sectors afectats d’exportacions l’any 2018 de 764,7 milions d’euros i d’aranzels que podrien assolir els 191,5 milions d’euros anuals», ha explicat Planas després de reunir-se aquest dimecres amb els comissaris d’Agricultura, Phil Hogan, i de Comerç, Cecilia Malmström. Als dos responsables europeus els ha posat al corrent de les dificultats que travessen o podrien travessar alguns dels sectors agroalimentaris espanyols.
És el cas de l’oli d’oliva, que travessa, segons ha explicat Planas, una situació de preus complicada a causa d’una collita rècord d’1,78 milions de tones en la campanya 2008-2019 que ha enfonsat els preus. Per pal·liar les conseqüències dels productors, el ministre ha demanat que activi ajuts a l’emmagatzemament privat com més aviat millor encara que no se n’hagin assolit els llindars mínims.
El Govern central també ha demanat ajuda per a la promoció de l’oliva de taula espanyola, que ja va patir un cop amb l’aplicació de mesures antidúmping dels Estats Units, que li han fet perdre un 40% de quota de mercat, i la possibilitat d’examinar també recolzament per a l’emmagatzematge. La llista de Planas es completa amb ajuts al vi, el porcí, els cítrics i el formatge.
Brussel·les n’avalua el potencial impacte
Notícies relacionadesA més de plantejar la problemàtica de sectors concrets, Planas ha demanat a Malmström, en nom del Govern d’Espanya, que «mantingui fins a l'últim moment la fermesa per evitar l’aplicació d’aquestes sancions injustes per al conjunt del sector agroalimentari espanyol». Malgrat la falta de compromisos concrets per part de l’Executiu comunitari, el representant del Govern espanyol ha marxat de Brussel·les satisfet. «Trec una conclusió positiva d’aquesta visita. La Comissió Europea ha sigut receptiva i sensible a la posició d’Espanya i espero que tot això es concreti si per desgràcia en les pròximes setmanes tenim la decisió de la imposició d’aranzels», ha valorat Planas, que confia que Brussel·les aconseguirà evitar una nova guerra comercial en l’àmbit agroalimentari.
També és l’objectiu de la Comissió Europea, que ha reconegut l’impacte negatiu que tindrà la imposició d’aranzels addicionals sobre les exportacions europees. «Evitar aquest escenari continua sent la nostra prioritat», ha indicat la Comissió Europea en un comunicat després de la reunió entre els comissaris i Planas. Brussel·les, no obstant, no ha confirmat si hi haurà o no ajudes. «La Comissió està actualment avaluant l’impacte potencial de les contramesures anunciades pels Estats Units sobre els productes afectats, particularment en el sector agrícola», ha indicat el portaveu de la Comissió, Daniel Rosario, que ha anunciat que a petició de diversos ministres el Consell d’Agricultura del 14 d’octubre examinarà la situació.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid